ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η εταιρία PARTNERS Esco, με οικολογική συνείδηση και με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα στην συγκομιδή αρχικά και στη συνέχεια την διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, γυαλί, λευκοσίδηρος).

Η ανακύκλωση προσφέρει λύση στα παραπάνω προβλήματα και στις μέρες μας, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και τη μακροημέρευσή μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση του καθένα από εμάς, προκειμένου να συμβάλλουμε έμπρακτα στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

Πριν τη μεταφορά στον Mπλε Kάδο:

  • Συμπιέζω: Τα πλαστικά μπουκάλια, όπως του νερού, είναι καλό να συμπιέζονται προκειμένου να μην πιάνουν χώρο.
  • Πλένω: Συσκευασίες από γιαούρτια, αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, κονσέρβες και απορρυπαντικά θα πρέπει να ξεπλένονται ελαφρώς, ώστε να μην περιέχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις συσκευασίες που βάζουμε στην ανακύκλωση.
  • Δεν σκίζω: Ανακυκλώνουμε ολόκληρα φύλλα χαρτιού, εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ. διπλωμένα, ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.
  • Αφαιρώ καπάκια: Καλό είναι να ξεπλένονται ελαφρώς τα γυάλινα μπουκάλια, ενώ όταν διαθέτουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται για να διευκολύνεται ο διαχωρισμός των υλικών. Το ιδανικό είναι να αφαιρούνται και οι ετικέτες από τα μπουκάλια, όπου αυτό είναι δυνατό.

Τι ανακυκλώνουμε στους Μπλε Κάδους:

  • Συσκευασίες από αλουμίνιο (π.χ. αναψυκτικά, κονσέρβες κ.ά.)
  • Συσκευασίες από λευκοσίδηρο (π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.)
  • Συσκευασίες από πλαστικό (π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.)
  • Συσκευασίες από γυαλί (π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.)
  • Συσκευασίες από χαρτί και χαρτοκιβώτια (π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, χαρτοσακούλες κ.ά.)
  • Μεταφέρουμε τα ανακυκλώσιμα στον μπλε κάδο (είτε μέσα στην ειδική τσάντα ανακύκλωσης, είτε μέσα σε μια κοινή σακούλα απορριμμάτων), όπου τα αδειάζουμε χωρίς τη σακούλα. Αν η σακούλα δεν είναι πολλαπλής χρήσης, αφού την αδειάσουμε, τη ρίχνουμε στον κάδο σαν ανακυκλώσιμο.

Γνωρίζετε ότι:

  • Ετησίως στην Ελλάδα πετιούνται 300.000 τόνοι χαρτιού, ενώ με κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνεται σώζεται η ζωή 17 δέντρων, εξοικονομούνται 30.000 με 60.000 λίτρα νερού, 130 με 170 κιλά πετρέλαιο και μειώνεται κατά 95% η ατμοσφαιρική ρύπανση;
  • 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν περίπου 12 κιλά πετρέλαιο και δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων;
  • Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει ένα κουτί από αλουμίνιο μπορούμε να:
    – ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες;
    – ανάψει μια λάμπα 60Watt για 5 ώρες;
    – λειτουργήσει ένα ψυγείο για 4 ώρες;
  • Η ανακύκλωση του αλουμινίου καταναλώνει 95% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή αλουμινίου από βωξίτη, δημιουργεί 95% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 97% λιγότερη ρύπανση νερού;
  • Ανακυκλώνοντας 1.000 κιλά πλαστικού δεν θα απαιτηθούν κατά μέσο όρο 500 έτη για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές και δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Ειδικά για τους λαμπτήρες:

Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης, όλο και περισσότεροι περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος επιβαρύνει δραματικά το οικοσύστημα, μολύνοντας όλη τη ζωική και τροφική αλυσίδα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι λαμπτήρες πρέπει να ανακυκλώνονται με τις κατάλληλες διαδικασίες. Η ανακύκλωση των λαμπτήρων οικιακής προέλευσης γίνεται σε σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων, εξειδικευμένα και μη καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή και σε επιλεγμένα supermarkets. Οι ευθείς λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου και οι λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς περιέχουν υδράργυρο και πρέπει να μπουν σε ειδικό κάδο με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Δεν συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.

13+1 συχνα λαθη που κανουμε οταν ανακυκλωνουμε

1. Σπασμένα γυαλιά. Τα μπουκάλια και οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Όχι όμως και τα σπασμένα γυαλιά, διότι τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού τους.

2. Κουτιά και συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά, αλλά δεν ανακυκλώνονται, καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν. Οι βιοδιασπώμενες έχουν ημερομηνία λήξης, μετά την οποία αρχίζουν να θρυμματίζονται. Έτσι, δεν χρειάζεται να τις ρίχνουμε στην ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί. Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. Αυτό σημαίνει ότι εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν έχει νόημα να ρίχνονται στους μπλε κάδους.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί, ακόμη και αν στεγνώσει, δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι, επίσης, το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας, ακόμη και αν είναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό. Τα κεραμικά είδη, όπως π.χ. σκεύη ή κούπες καφέ, δεν ανακυκλώνονται.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί κινδύνους.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει για κανένα λόγο να καταλήγουν στους μπλε κάδους, καθότι τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να δίδονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Καλό είναι να διαχωρίζουμε τα υλικά και να τα πετάμε ξεχωριστά στον κάδο.

13. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε, λοιπόν, τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.

14. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρουν την ειδική σήμανση καταλληλόλητας για ανακύκλωση.