ΕΕ: Μείωση χρήσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

Περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μειωμένων προμηθειών από τη Ρωσία, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ των νέων μέτρων που παρουσιάζει σήμερα για το πώς μπορούν οι χώρες μέλη να προετοιμαστούν για τη χειμερινή περίοδο, όταν οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι πρόκειται να υπογράψουν σήμερα στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολλεγίου, πρόταση με την οποία θα καλούν τις ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν γρήγορα την κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς η Gazprom αναμένεται αύριο να επαναλειτουργήσει τον αγωγό Nord Stream 1, αλλά με μειωμένη ροή.

Η πρόταση θα δημοσιευθεί μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων σήμερα το πρωί και οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών μελών θα εξετάσουν το σχέδιο αργότερα εντός της ημέρας.

Στο σχέδιο απόφασης τονίζεται ότι «ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ανατρέψει τις ενεργειακές αγορές, προκαλώντας αστάθεια τιμών και ενεργειακή ανασφάλεια, σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ΕΕ». Η Κομισιόν σημειώνει μάλιστα ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες της για τις άμεσες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι πιθανές περαιτέρω διακοπές – συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής – του ρωσικού φυσικού αερίου». Αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 1,5%, εκτιμά η Κομισιόν.

  Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν θα συνιστά μείωση του φυσικού αερίου, αλλά σε εθελοντική βάση σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατά τους επόμενους οκτώ μήνες, πριν προχωρήσουν σε έναν «δεσμευτικό» στόχο μείωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προβλέπεται μείωση της κατανάλωσης μεταξύ 5% έως 20%, με την προσδοκία τελικής συμφωνίας μεταξύ 10-15%.

  Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν διαφωνίες αναφορικά τους στόχους μείωσης του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Για παράδειγμα, η Γερμανία που καλύπτει σε ποσοστό 25% σήμερα  από τη Ρωσία τις ανάγκες της για φυσικό αέριο, δεν μπορεί να μειώσει την κατανάλωση στο ίδιο ποσοστό με άλλες χώρες, που έχουν μικρότερη εξάρτηση.

  Κάποια κράτη μέλη με μικρή ή καθόλου εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ενδιαφέρονται για το σχέδιο, ενώ εκείνα που έχουν ήδη μειώσει τη χρήση ρωσικού αερίου πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αντίθετα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι απαιτείται συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ για ενδεχόμενη διακοπή του φυσικού αερίου.

  «Η Ρωσία εντείνει τον πόλεμο πρώτων υλών της εναντίον της Ευρώπης και θα παγώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1», δήλωσε στο CNBC η Βελίνα Τσακάροβα, διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης AIES με έδρα την Αυστρία.

  Πρόσθεσε ότι αυτή η κίνηση από τη Ρωσία «πρέπει να θεωρηθεί ως προάγγελος ενός συνολικού εμπάργκο φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, καθώς οι ευρωπαϊκές αποθηκευτικές δυνατότητες δεν έχουν ολοκληρωθεί  στον απαιτούμενο βαθμό και οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου θα δέχονται τεράστια οικονομική πίεση».

  Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είχε πει πρόσφατα ότι το επίπεδο πλήρωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν πάνω από 56%, αλλά ορισμένα κράτη μέλη έπρεπε να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες για να βελτιώσουν τα επίπεδα χωρητικότητάς τους. Ο στόχος της ΕΕ είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου να είναι στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Νέα λίστα κυρώσεων 

  Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης σήμερα μια νέα λίστα προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία, που θα επιβληθούν κυρώσεις. Η Sberbank, η οποία αφαιρέθηκε από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, καθώς και άλλες επτά εταιρείες και 50 άτομα βρίσκονται στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Politico. Μερικά από τα πιο γνωστά άτομα και οργανώσεις που μπαίνουν στη λίστα των κυρώσεων είναι η ρωσική λέσχη μοτοσυκλετών Night Wolves και ο ηθοποιός Βλάντιμιρ Μάσκοφ, που εμφανίστηκε  στις ταινίες «Mission: Impossible – Ghost Protocol»  και «Behind Enemy Lines».

Πηγή: b2green.gr