Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η δημοσίευση του οδηγού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ενώ η πλατφόρμα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πιθανότατα μέσα στο Δεκέμβριο.
Υπολογίζεται ότι μέσω του νέου προγράμματος, 9.700 επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη για ενεργειακή αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και των διαδικασιών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπονται ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, προβλέπεται και η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», που εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο, διαφοροποιείται σε καίρια σημεία σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 947,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 450 εκατ. ευρώ (558 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), θα προέλθουν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τα υπόλοιπα 497,5 εκατ. ευρώ από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.
Η δράση θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών. Συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών. Εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων. Ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές. Στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).
Όπως συνέβη και με τις κατοικίες, επιδοτούνται παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος. Δηλαδή θερμομόνωση, ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης. Αλλά και η κατασκευή φωτοβολταϊκών με σκοπό την αυτοκατανάλωση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Στόχος είναι μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών, το μέτρο αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών τους σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΚ και τη στρατηγική για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως δεν είναι το μοναδικό που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 10 κιλοβάτ, προκειμένου να τοποθετήσουν ηλιακά πάνελ και να παράγουν ρεύμα, όχι για net metering, αλλά για ιδιοκατανάλωση.
Πηγή: insider.gr