«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω»: Στήριξη έως 30.000€ σε νέους για αναβάθμιση σπιτιών

Δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω», πρόκειται να ανακοινώσει η Γ.Γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να θεωρείται πρώτη κατοικία.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων διατηρώντας παράλληλα και την εστίαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Σχετική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωσε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των πολιτών και την προώθηση λύσεων για το ζήτημα του στεγαστικού προβλήματος εστιάζοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση των νέων, φοιτητών και νέων ζευγαριών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «προκειμένου να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας έχουν σχεδιάσει τη βασική τους εισήγηση και οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση τους πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη. Με βάση τις σχετικές πληροφορίες πρόκειται για ένα βασικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για νέους» και ένα συμπληρωματικό «Ανακαινίζω για νέους», που για να συμμετάσχει κάποιος θα πρέπει να είναι δικαιούχος του πρώτου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε κτηρίου και η δυνατότητα για τη συμμετοχή κάποιου στο «Εξοικονομώ για νέους», εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια, θα έχει κριτήρια ενεργειακά, εισοδηματικά και κοινωνικά. Παράλληλα, θα υπάρχει και μία γεωγραφική κλιμάκωση (πχ άλλες είναι οι ενεργειακές ανάγκες στη Βόρειο Ελλάδα και άλλες στην Αττική ή στα νησιά). Επίσης, το ακίνητο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πιστοποιητικό Γ’ ενεργειακής απόδοσης και το κτίριο να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του προγράμματος εντάσσονται οι αλλαγές κουφωμάτων, η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης καθώς και αναβάθμιση και αλλαγή των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.

Όπως έχει συμβεί και στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», θα προβλέπονται συγκεκριμένοι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης για την κάθε κατοικία σύμφωνα με προκαθορισμένες κλίμακες. Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ο στόχος αυτός, αλλά εάν ακολουθήσει το παράδειγμα του τελευταίου Εξοικονομώ, τότε οι παρεμβάσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να έχουν ένα τελικό αποτέλεσμα αναβάθμισης ενεργειακά της κατοικίας κατά τρεις τουλάχιστον κλίμακες.

Αναφορικά με τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος θα διαμορφωθούν ως εξής:για εισοδήματα από 20.000 ως 40.000 ευρώ η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% του κόστους των παρεμβάσεων, για εισοδήματα από 10.000 ως 20.000 στο 60% και για 3.000 ως 10.000 ευρώ οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με 70%. Την υψηλότερη επιδότηση που θα φθάνει στο 85% θα μπορούν να λάβουν δικαιούχοι με εισόδημα κάτω από 3.000 ευρώ.

Τέλος, η ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω για νέους» θα φθάνει έως τα 10.000 ευρώ, από τα οποία τα 3.000 ευρώ θα είναι η κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα 7.000 ευρώ θα προέρχονται από χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο περίπου 4%. Όπως προαναφέρθηκε, βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο «Ανακαινίζω» θα είναι να έχει ενταχθεί στους δικαιούχους του «Εξοικονομώ».

Πηγή: businessdaily.gr