Θέμα λίγων εβδομάδων είναι να μπει στη γραμμή εκκίνησης το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», μέσω του οποίου εταιρείες θα λάβουν επιδότηση ώστε να καλύπτουν μέσω αυτοπαραγωγής σημαντικό μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα και, κατά συνέπεια, να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος, με την προδημοσίευση του Οδηγού από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ξεκινήσουν οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμάζονται για την υποβολή αίτησης. Τη σκυτάλη θα πάρει στη συνέχεια η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος, μέσω Υπουργικής Απόφασης, ώστε να ανοίξει αμέσως μετά η ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποδοχή των αιτήσεων.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα να ενταχθεί σημαντικός αριθμός δικαιούχων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΪΠΕΔ. Επίσης, η σχεδίαση της δράσης έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.
Τα επιλέξιμα συστήματα
Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων. Επομένως οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα μπορούν είτε να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) ή να αποθηκεύονται στην μπαταρία, για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα σε άλλα χρονικά διαστήματα εντός του 24ωρου.
Στο πλαίσιο αυτό, μία ανατροπή σε σχέση με την αρχική σχεδίαση του προγράμματος, είναι πως θα επιδοτούνται και «απλά» φωτοβολταϊκά, τα οποία δηλαδή δεν συνοδεύονται από μπαταρία. Κι αυτό γιατί μία επιχείρηση η οποία λειτουργεί τις ώρες της ημέρας, όταν δηλαδή παράγει το φωτοβολταϊκό, μπορεί χάρις στο ηλιακό σύστημα να καλύψει με ταυτοχρονισμό μεγάλο μέρος των αναγκών της σε ρεύμα. Επομένως, δεν έχει ανάγκη να προσθέσει μονάδα αποθήκευσης, η οποία θα αυξήσει το κόστος.
Όπως είναι φυσικό, η επιδότηση ενός «απλού» φωτοβολταϊκού θα είναι μικρότερη από αυτήν ενός συστήματος το οποίο θα συνδυάζεται με μπαταρία – και το οποίο θα θελήσει να εγκαταστήσει μία επιχείρηση που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ρεύματος και αφότου δύσει ο ήλιος. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσέγγιση ήταν να επιδοτούνται μόνο φωτοβολταϊκά που συνδυάζονται με μπαταρίες, με τη χρηματοδότηση μάλιστα να καλύπτει αποκλειστικά το κ΄σοτος της μονάδας αποθήκευσης.
Πρόσβαση στο δίκτυο
Στον αντίποδα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό παραμένει η επιλογή για την εισαγωγή κριτηρίων, βάσει των οποίων θα προκριθούν οι δικαιούχοι. Επομένως, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με διαφορετική φόρμουλα από το «Φωτοβολταϊκά σε στέγες», στο οποίο αποκλειστικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα.
Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, όπως και ο βαθμός εξοικονόμησης με το φωτοβολταϊκό. Από την άλλη πλευρά, θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να συνδέσουν το φωτοβολταϊκό τους, ακόμη κι αν βρίσκονται σε μία περιοχή όπου το δίκτυο είναι κορεσμένο λόγω υπέρβασης της στάθμης βραχυκύκλωσης στον τοπικό υποσταθμό.
Πηγή: b2green.gr