Προβληματισμό προκαλούν οι υψηλές τιμές ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

  Συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό οι εξαιρετικά υψηλές τιμές της χονδρικής του ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο, έναν μήνα δηλαδή με μειωμένη δραστηριότητα λόγω των θερινών διακοπών, οι τιμές συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στα 400 ευρώ/MWh δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις αγορές.

  Η υψηλότερη τιμή της Ευρώπης εντοπίζεται στη γειτονική Ιταλία, όπου ο μέσος όρος του Αυγούστου μέχρι στιγμής φτάνει στα 491,28 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθεί η Μάλτα με 490,18 ευρώ/MWh, η Σερβία με 390,92 ευρώ/MWh, η Γαλλία με 386,95 ευρώ/MWh, η Ελβετία με 382,29 ευρώ/MWh, η Σλοβακία με 379,31 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 379 ευρώ/MWh και η Λετονία με 378,57 ευρώ/MWh. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρώπης με μέση τιμή στα 369,61 ευρώ/MWh.

  Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχουν πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/MWh στα 192 ευρώ/MWh.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι τα futures της αγοράς ρεύματος δείχνουν διατήρηση των υψηλών τιμών σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Για την ελληνική αγορά πάντως, θυμίζουμε ότι η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας δεν αντιπροσωπεύει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι παραγωγοί με δεδομένο ότι μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ισχύει πλαφόν ανά τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτες, ΑΠΕ) ενώ το υπολειπόμενο ποσό που περισσεύει κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις που δίνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή:  capital.gr