Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.

Ελεύθερα θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ρεύματος οι καταναλωτές, όμως θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για όσους μετακινούνται και δεν εξυπηρετούν οφειλές στον προηγούμενο πάροχο. Στόχος είναι να ενημερώνεται ο νέος πάροχος για προηγούμενα απλήρωτα χρέη και να διακόπτει την ηλεκτροδότηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σε συμφωνία επί τις αρχής για το θέμα έχουν καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στην ανάγκη εκ νέου τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας στη λογική του να επιτρέπει, μεν, τις ελεύθερες μετακινήσεις των πελατών από πάροχο σε πάροχο αλλά να διασφαλίζει ότι η κινητικότητα αυτή δεν θα καλλιεργήσει μία κουλτούρα ενεργειακού τουρισμού, επιβαρύνοντας με «φέσια» τις εταιρείες.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετέχει η αγορά, οι σύνδεσμοι, η ΡΑΕ και σύμβουλοι του YΠΕΝ με στόχο τη διαμόρφωση του βέλτιστου νέου μοντέλου στη βάση των προτάσεων που είχε υποβάλει η ΡΑΕ στο ΥΠΕΝ.

Από την πλευρά των προμηθευτών σημειώνεται πως οι επικαιροποιημένες προτάσεις τους θα υποβληθούν άμεσα προς το ΥΠΕΝ, το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ να αξιολογήσουν το προτεινόμενο από την αγορά σχέδιο και να καταλήξουν στις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν εκ νέου τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας.

Κατά τη χθεσινή, πάντως, συνάντηση η συζήτηση έγινε σαφές ότι οι προτάσεις της ΡΑΕ δεν ικανοποιηούν τους παρόχους, οι οποίοι ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί πιο εύκολα και γρήγορα και να σταματήσουν να αφήνονται «φέσια» από καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο. Από την πλευρά των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος υπήρξε η εισήγηση πως δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μοντέλου “debt flagging” από στοιχεία που θα συγκεντρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως είχε προτείνει η ΡΑΕ, προκειμένου οι καταναλωτές με απλήρωτα χρέη να καταχωρούνται με κόκκινη ένδειξη και εκείνοι που προχωρούν στην αποπληρωμή των οφειλών τους με πράσινη.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου οι καταναλωτές έχει προταθεί να λαμβάνουν την κόκκινη ένδειξη εφόσον έχει εξαντληθεί και η δεύτερη κατά σειρά προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού ρεύματος και στη φάση αυτή θα χάνουν το δικαίωμά τους να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος έως ότου εξοφλήσουν ή διακανονίσουν τα χρέη τους για να επιστρέψουν στην πράσινη ένδειξη.

Οι πάροχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητος όλος αυτός ο μηχανισμός και προτείνουν απλώς να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για παλαιότερες οφειλές του καταναλωτή που θέλει να αλλάξει πάροχο προκειμένου να διαπιστώνεται εάν είναι υπερήμερος και αν έχει προβεί σε κάποιον διακανονισμό και πληρώνει τις δόσεις, ώστε να προχωρούν στη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, σημειώνουν πως δεν πρέπει αυτό να γίνει στη βάση συγκεκριμένου αριθμού απλήρωτων λογαριασμών –πχ για το διάστημα που αντιστοιχεί σε δύο λογαριασμούς, αλλά το όριο να τεθεί πιο χαμηλά. Όπως σημειώνουν, εάν περάσει το μήνυμα ότι δεν έχουν σημασία τα μικρά ποσά που μένουν απλήρωτα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν συνολικά πολύ μεγάλα απλήρωτα ποσά που θα επιβαρύνουν στο σύνολό της την αγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι, λένε, η μεταφορά τελικά αυτής της επιβάρυνσης της αγοράς στα τιμολόγια με αυξήσεις των τιμών.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι είχαν αρχίσει να ανεβάζουν την πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό», φοβούμενοι ένα νέο κύκλο απλήρωτων λογαριασμών με καταναλωτές που θα πηγαίνουν από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο, να ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ και το νέο σύστημα να επιτρέπει τις μετακινήσεις των καταναλωτών ανεξαρτήτως οφειλών, οι εταιρείες φοβούνται μία νέα έκρηξη των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπήρχαν και συζητήσεις από τους εκπροσώπους της αγοράς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ενεργειακού «Τειρεσία» για τις οφειλές λογαριασμών ρεύματος, ώστε να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο και να μπορούν να μη δέχονται καταναλωτές με απλήρωτα χρέη.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καθολικής υπηρεσίας εξετάζεται η επιβολή ανώτατου χρονικού ορίου παραμονής των καταναλωτών σε αυτή προκειμένου να μη συνεχιστούν φαινόμενα καταναλωτών που δεν αντιμετωπίζουν την υπηρεσία αυτή ως ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να προστατευθούν από τη διακοπή ηλεκτροδότησης καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους και στη συνέχεια να αναζητήσουν άλλο πάροχο. Σημειώνεται ότι η καθολική υπηρεσία έχει γίνει «βαρίδι» για τους παρόχους και είναι χαρακτηριστικό ότι κηρύχθηκε άγονος ο τελευταίος διαγωνισμός για την επιλογή του παρόχου που θα την προσφέρει, με αποτέλεσμα να παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο η ΔΕΗ.

Πηγή: businessdaily.gr