Στην τελική ευθεία δικαιολογητικά και αξιολόγηση του «Εξοικονομώ 2021»

  Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία υπαγωγής δικαιούχων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» του ΥΠΕΝ, δηλαδή τα δικαιολογητικά και η αξιολόγηση αυτών.

  Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 28/04 τα αρχικά αποτελέσματα υποβολών μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων. Βάσει αυτών, υποβλήθηκαν 87.246 αιτήσεις,. Από αυτές, οι 40.012 χαρακτηρίστηκαν ως αρχικά επιλέξιμες. Οι 47.234 χαρακτηρίστηκαν επιλαχούσες.

  Να σημειωθεί ότι στη φάση των αιτήσεων δεν υποβλήθηκαν δικαιολογητικά φακέλου συμμετοχής. Για τις αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, στις 20/5/2022 ξεκίνησε η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Ιδίως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία λήγει στις 19/7/2022.

  Ήδη στο διάστημα από 20/5 δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει ψηφιακά τα δικαιολογητικά υπαγωγής και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Αυτή είναι απαραίτητη για τον έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων νομιμότητας. Της χρήσης, της επιφανείας και παλαιότητας του ακινήτου. Και εν τέλει για την κατάταξη των αιτήσεων. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων, ο έλεγχος των δικαιολογητικών, των στοιχείων και η αξιολόγηση – κατάταξη γίνεται αυτόματα. Συγκεκριμένα, γίνεται ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα.

Οι εκκρεμότητες σε δικαιολογητικά για την αξιολόγηση τους στο «Εξοικονομώ 2021»

  Ωστόσο, παρά το διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό της ολοκλήρωσης διαδικασιών από ενδιαφερόμενους και τους συμβούλους τους, εκκρεμούν ακόμη πολλές χιλιάδες αρχικά επιλέξιμων αιτήσεων για συμπλήρωση δικαιολογητικών και ΗΤΚ. Όσοι δεν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και Ηλεκτρονική Ταυτότητα εντός της προθεσμίας που λήγει στις 19/7/2022, διακινδυνεύουν να μην ενταχθούν στους Προσωρινούς Πίνακες Επιλέξιμων – Επιλαχουσών αιτήσεων που θα εκδοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα. Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος. Και αντιθέτως να καταταγούν στους πίνακες Απορριπτέων αιτήσεων.

  Το διάστημα μέχρι την 19/7 θεωρείται κρίσιμο για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αιτήσεων. Καλούνται όλοι να συμβάλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν, ώστε να υπάρξουν γρήγορα τα οριστικά αποτελέσματα. Να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία και η ένταξη των προτάσεων. Να γίνει μια ώρα αρχύτερα, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα η χρηματοδότηση των έργων και η λήψη της προκαταβολής της ενίσχυσης για τους δικαιούχους.

  Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ αποτελεί τον Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που σχεδίασε και εφαρμόζει το ΥΠΕΝ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0). Στο πλαίσιο του έργου επιχειρείται μία ευρείας κλίμακας προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα στον τρέχοντα κύκλο έχει προϋπολογισμό δημοσίας δαπάνης 632 εκατομμύρια ευρώ. Απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, με έμφαση και υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στα αδύναμα νοικοκυριά. Παράλληλα από την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα ξεπεράσουν σε ύψος το 1 δις ευρώ, αναμένεται σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα. Αλλά και των μηχανικών σε όλη τη χώρα.

Πηγή: b2green.gr