Τα μέτρα της Κομισιόν για εξοικονόμηση ενέργειας

  Θερμοστάτης στους 27ᵒC το καλοκαίρι και στους 19ᵒC το χειμώνα, κλειστά φώτα μετά το πέρας του ωραρίου και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED είναι μερικά από τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή σε κτίρια του Δημοσίου, με την Κομισιόν να προωθεί ένα αντίστοιχο πακέτο μέτρων για όλα τα κράτη-μέλη.

  Η εξοικονόμηση καθίσταται βασικός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η Κομισιόν συνέταξε μία σειρά από μέτρα για όλες τις χώρες.

  «Ζητάμε από τα κράτη-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15%. Με μια τέτοια μείωση μπορούμε, με ασφάλεια, να τα καταφέρουμε αυτό το χειμώνα, στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

  Η αβεβαιότητα που προκύπτει από τη ρωσική στάση, επιβάλλει την άμεση εξοικονόμηση κατά 15%, καθώς οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης πρέπει να φθάσουν στο μέγιστο βαθμό πληρότητας για να βγει ο χειμώνας.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από την Κομισιόν

  Τα μέτρα εξοικονόμησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα και στη βιομηχανία, ενώ διευκρινίστηκε πως τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές δομές θα προστατευθούν.

  Ενότητα και αλληλεγγύη είναι δύο έννοιες που τονίστηκαν ιδιαίτερα από τους επιτρόπους, υπό το φόβο διάσπασης της Ευρώπης με αφορμή την ενέργεια.

  Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, προωθούνται και άλλα μέτρα. Για παράδειγμα, οι κοινές προμήθειες αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφοροποίηση των προμηθευτών και η ενεργειακή αλληλοβοήθεια των κρατών. Έτσι, θα παρέχει ο ένας στον άλλον ενέργεια όταν τη χρειάζεται.

  Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα οργανωθούν, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια. Τέλος, η γρήγορη μετάβαση στις εγχώριες ΑΠΕ θα δώσει την τελική ενεργειακή αυτονομία στην Ευρώπη.

  Τα κράτη-μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, υπολογίζοντας με βάση την κατανάλωση 5ετίας, το ποσό ενέργειας που πρέπει να εξοικονομήσουν. Σε πρώτη φάση, η εξοικονόμηση θα είναι σε εθελοντική βάση. Αν όμως παραστεί ανάγκη, θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

  Στις 26 Ιουλίου οι υπουργοί ενέργειας θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η πρόταση της Κομισιόν.

Πηγή: ert.gr