Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντλίες θερμότητας

Τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν οι αντλίες θερμότητας σίγουρα δε θα πρέπει να τα παραβλέψουμε, καθώς αποτελούν μία ολοκληρωμένη οικολογική πρόταση ψύξης – θέρμανσης και αυτός ο τρόπος προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τους καταναλωτές.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές θέρμανσης βασισμένες στην τεχνολογία που επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας. Ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα, στο οποίο η μεταφορά της θερμότητας του αέρα στο σπίτι γίνεται μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση, το fan coil και τα σώματα καλοριφέρ.

Πώς λειτουργεί μία αντλία θερμότητας;

Μία αντλία θερμότητας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα και η λειτουργία τους βασίζεται στις ίδιες αρχές που εφαρμόζονται στα ψυγεία, στους καταψύκτες, στα κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ. Η λειτουργία τους βασίζεται στον ψυκτικό κύκλο, που είναι ένας αέναος κύκλος εκτόνωσης και συμπίεσης ενός ρευστού (ψυκτικό μέσο).

Ποιες είναι οι δυνατότητες μιας αντλίας θερμότητας;

Μια αντλία θερμότητας μπορεί να θερμάνει έναν χώρο, αλλά και να τον ψύξει. Για να πραγματοποιηθεί η ψύξη, απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως παραδείγματος χάρη τερματικές μονάδες fan coil ή ενδοδαπέδια θέρμανση.

Γιατί αντλίες θερμότητας;

Με την αντλία θερμότητας μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια έως 80%, να μειώσετε το ετήσιο κόστος της θέρμανσης και να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη των αντλιών θερμότητας;

  • Μικρός χρόνος απόσβεσης της επένδυσης, 2-3 έτη αν γίνει εναλλαγή από σύστημα πετρελαίου
  • Μείωση του κόστους θέρμανσης έως και 65% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα
  • Μείωση στο ετήσιο κόστος συντήρησης του συστήματος θέρμανσης, αφού οι αντλίες δεν απαιτούν ετήσια συντήρηση
  • Δεν απαιτείται αρχικός προϋπολογισμός για τα ετήσια έξοδα θέρμανσης, όπως με ένα συμβατικό σύστημα

Ποια είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη των αντλιών θερμότητας;

  • Χαμηλή Στάθμη Θορύβου (60db)
  • Χρησιμοποιούν φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό μέσον (R32)
  • Πολύ υψηλός βαθμός απόδοσης

Οι αντλίες θερμότητας κάνουν θόρυβο;

Ο ήχος που παράγεται κατά τη λειτουργία τους είναι ελάχιστος και αντίστοιχος με τον θόρυβο ενός σύγχρονου κλιματιστικού.

Είναι οι αντλίες θερμότητας οικονομικές;

Η αντλία θερμότητας επιτυγχάνει βαθμούς απόδοσης (COP) της τάξεως του 4 με 5. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν 1 μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και παράγουν μέχρι και 5 μονάδες θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας. Επίσης, διαθέτουν τεχνολογία inverter, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με μικρό μέγεθος και λογικό κόστος παραγωγής.

Είναι οι αντλίες θερμότητας αξιόπιστες;

Οι αντλίες θερμότητας είναι απόλυτα αξιόπιστα μηχανήματα και λειτουργούν απροβλημάτιστα και με τις καλύτερες αποδόσεις.

Πηγή: athensvoice.gr