«Εξοικονομώ 2021»: Πρόβλημα και για τα ακίνητα σε παραδοσιακούς οικισμούς

  Μία σειρά από προβλήματα εντοπίζουν τα τμήματα ΤΕΕ αναφορικά με το «Εξοικονομώ 2021» με το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου να εστιάζει αυτή τη φορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς ή εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων.

  Σε περίπτωση αυθαίρετων αλλαγών, τα ακίνητα θα πρέπει να περάσουν και από ΚΕΣΑ για έγκριση.

Αναλυτικά η επιστολή για τα ακίνητα που βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και σε παραδοσιακούς οικισμούς:

  «Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 έχει ως προαπαιτούμενο την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.

  Η έκδοση της όμως δημιουργεί πρόβλημα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας.

 Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες έχουν την ατυχία τα ακίνητα τους να βρίσκονται εντός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και ταυτόχρονα παραδοσιακών οικισμών ή παραδοσιακού τμήματος πόλης, θα πρέπει σε περίπτωση αυθαίρετων αλλαγών στα ακίνητα τους να περάσουν εκτός των άλλων από ΚΕΣΑ για έγκριση.

  Δυστυχώς όμως, το ΚΕΣΑ Αιγαίου δεν έχει συσταθεί εδώ και καιρό. Εκκρεμούν ήδη 155 θέματα.

  Όπως καταλαβαίνετε, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος ξεκίνησε έγκαιρα τις διαδικασίες τακτοποίησης ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Και χωρίς δική του υπαιτιότητα.

  Σε αυτό, μάλιστα, δημιουργείται μια κατάσταση άκρως προβληματική. Αν προσθέσουμε φυσικά τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών δόμησης στην παροχή αντιγράφων των οικοδομικών αδειών. Αλλά και άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε τυχόν απαιτούμενες εγκρίσεις για τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Για παράδειγμα, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

  Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την παράταση της απαίτησης έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ώστε οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση της ΗΤΚ».

Πηγή: b2green.gr