«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Έως τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», που θα επιτρέψει σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους ηλικίας 18 έως 39 ετών να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις για να ανακαινίσουν πλήρως το σπίτι τους.

Τα ποσά δεν αποκλείεται να αγγίζουν ακόμη και τα 23.250 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για αλλαγή κουφωμάτων και… ανανέωση συστημάτων ψύξης-θέρμανσης. Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά τέντας, η αντικατάσταση πλακιδίων, ειδών υγιεινής και η αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.

Λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», το υπουργείο φαίνετα πως βάζει τις… τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να μελετούν παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του προδημοσιευμένου οδηγού. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν κάποιες επιμέρους αλλαγές.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Μηχανικοί απ’ όλη τη χώρα έχουν εντοπίσει διάφορα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως τα όρια συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αλλά και το γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής δίνεται μόνο σε όσους έχουν πλήρη κυριότητα στο ακίνητο ή κατέχουν την επικαρπία. Σημεία που μπορούν να εξελιχθούν σε «κόφτες» για χιλιάδες δυνητικούς δικαιούχους.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από 40% έως 90% για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και 30% για την ανακαίνισή τους. Βασική προϋπόθεση για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του συγκεκριμένου προγράμματος που φέρει τον ονομασία «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», είναι η ηλικία του να κυμαίνεται από 18 έως 39 ετών.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος

Σύμφωνα με τον προδημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος, στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Για την υπαγωγή και στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Ποιοι μένουν εκτός

Σύμφωνα πάντα με τον προδημοσιευμένο οδηγό, το πρόγραμμα δεν αφορά σε παρεμβάσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης δεν είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις που αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Παράλληλα, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως μεμονωμένο διαμέρισμα στο τρέχον πρόγραμμα.

Πηγή: enikonomia.gr