Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Στο ΥΠΕΝ η αύξηση αμοιβών μηχανικών, προϋπολογισμού & το κόστος υλικών

Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, ο Πρόεδρος κ. Νίκος Παπαγεωργίου απέστειλε στις 8 Νοεμβρίου 2022 επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τις προτάσεις του Τμήματος για την βελτίωση του Προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης για νέους “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω”.

Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ γίνονται στο πλαίσιο συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση του Προγράμματος.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το περιεχόμενο της επιστολής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι η συμβολή μας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», το οποίο και χαιρετίζουμε, καθώς είναι πολύ σημαντικό η Πολιτεία να προσφέρει εργαλεία στους πολίτες και μάλιστα στους νέους ώστε να συμμετάσχουν στην συνολική προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού μας αποθέματος. Ιδιαίτερα εν μέσω της συγκυρίας της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, πρωτοβουλίες σαν και αυτή αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης λοιπόν, αξιοποιώντας την εμπειρία των πρότερων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, οφείλουμε να φέρουμε στην προσοχή σας ορισμένα σημεία τα οποία θεωρούμε ότι χρήζουν βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία αυτά, καθώς και οι προτάσεις μας, έχουν ως εξής:

 1. Προϋπολογισμός Προγράμματος:
  Προτείνεται ο Π/Υ να χωριστεί ανά Περιφερειακή Ενότητα σύμφωνα με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
 2. Ανώτατος επιλέξιμος Προϋπολογισμός:
  Δεδομένης της αύξησης του κόστους των υλικών προτείνεται η αύξηση κατά 25% όλων των κριτηρίων του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού.
 3. Λοιπές Υποστηρικτικές Δαπάνες:
  Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες υποστηρικτικές δαπάνες, προτείνεται επίσης η αύξηση κατά 25% όλων των αμοιβών των μηχανικών και των ανώτατων ορίων.
 4. Δαπάνες «Ανακαινίζω»:
  Προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος κατά 40%.

Κύριε Υπουργέ,

Τα ανωτέρω προτείνονται με γνώμονα την βελτίωση του προγράμματος και την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς του. Ως εκ τούτου, τελούμε σε αναμονή της υιοθέτησης των προτάσεών μας.

Στο μεταξύ, παραμένουμε στη διάθεσή σας και του επιτελείου σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ – Π.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

Παπαγεωργίου Νικόλαος

Πηγή: b2green.gr