Εξοικονομώ Επιχειρώ: Όφελος για πολλούς ή εξυπηρέτηση για λίγους;

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με τον τρόπο σκέψης, την κριτική ικανότητα ή ακόμη και την επαφή με τον έξω από τα γραφεία τους κόσμο του επιχειρείν και της οικονομίας των μεγαλόσχημων στελεχών και των ομάδων εργασίας των υπουργείων που διαχειρίζονται ορισμένα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους αρμόδιους υπουργούς που απλά μεταφέρουν τα «επιτεύγματα» των υφισταμένων τους περιχαρείς στα τηλεοπτικά κανάλια.

Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν, να καθιστούν ουσιαστικά ανενεργά σημαντικότατα εργαλεία της ΕΕ καθώς και οικονομικούς πόρους για τους οποίους διψά η επιχειρηματική κοινότητα και να τα χρησιμοποιούν μόνο για το πολιτικό όφελος που θα τους προσφέρει η εξαγγελία των δράσεων αυτών.

Πριν λίγες μέρες εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για τον τριτογενή τομέα.

Στην κρίση του αναγνώστη αυτού του κειμένου, των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, των αναγκαστικά εμπλεκομένων επαγγελματιών στην δράση αυτή (σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές, σύμβουλοι επενδύσεων, μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές, ελεγκτές κλπ) τα πιο κάτω σημεία ενδεικτικά της προδιαγεγραμμένης πορείας του προγράμματος:

  • Ημερομηνία δημοσίευσης του προγράμματος σε ΦΕΚ η 11η Μαρτίου 2024 (αρ φύλλου 1650)
  • Μέγεθος δημοσίευσης (ουσιαστικά οδηγού του προγράμματος ) μεγαλύτερο από 300 σελίδες
  • Ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων 12 Μαρτίου 2024
  • Καταληκτική ημερομηνία 31/3/2024 και μάλιστα με καθορισμένη ώρα 18:00
  • Εργάσιμες μέρες μεταξύ των δύο ημερομηνιών δώδεκα (12) αφού μεσολαβούν δύο τριήμερα με αργία και ένα κόμη σ/κ
  • Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ). Ενδεικτικά σε μια επιχείρηση τριτογενούς τομέα με εκτεταμένη εγκατάσταση κτιριακή ή μηχανολογική μόνο για την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης απαιτείται χρόνος αρκετών ημερών από έναν επιθεωρητή ή ελεγκτή.
  • Σε περίπτωση που η επιχείρηση αποφασίσει να αντικαταστήσει ενεργοβόρο εξοπλισμό (πχ μη αποδοτικό φούρνο, ψυγεία κλπ) τότε δεν αρκεί ή έκδοση ΠΕΑ αλλά ο ενεργειακός έλεγχος, ένας θεσμός που ακόμη κάνει νηπιακά βήματα και το μητρώο των ενεργειακών ελεγκτών εξαιρετικά μικρό. Οι περισσότεροι δε ελεγκτές είναι ανεκπαίδευτοι και άπειροι.
  • Η σελίδα συχνών εκλαϊκευμένων απαντήσεων-ερωτήσεων για μια πρώτη προσέγγιση των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών οδηγεί σε λευκή ιστοσελίδα.
  • Υπάρχει τεράστιος όγκος απαραίτητων δικαιολογητικών και ατέρμονης ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας τόσο για την υποβολή αίτησης όσο και για τα επόμενα στάδια.

Αυτά είναι μερικά ανάμεσα σε πολλά ακόμη (που εκ πρώτης όψεως δείχνουν την «επιτυχία» της δράσης.

Πρόβλεψη; Την τελευταία βδομάδα της προθεσμίας θα εμφανιστεί περιχαρής κάποιος ΓΓ ή και ο ίδιος ο υπουργός στα τηλεοπτικά κανάλια, σαν από μηχανής θεός να ανακοινώσει την παράταση των προθεσμιών.

Υπόθεση πονηρή πού άνετα κάποιος μπορεί να κάνει βλέποντας το «στήσιμο» της δράσης, είναι ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για καλά και έγκαιρα πληροφορημένες και προετοιμασμένες με όλα τα δικαιολογητικά εκ των προτέρων μεγάλες επιχειρήσεις.

Αλλιώς Ελλάδα 2 χλμ/ώρα αντί Ελλάδα 2.0

* Γιάννης Καραβασίλης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Πηγή: b2green.gr