Υποχωρούν στα 542 ευρώ οι τιμές ηλεκτρισμού αύριο – Ψηλότερα στην Ευρώπη

Συνεχίζουν και αύριο τις υψηλές πτήσεις οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα μειώνονται ελαφρώς.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας η τιμή είναι 542 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέγιστη τιμή είναι 770 ευρώ, η ελάχιστη 386 ευρώ και η ζήτηση είναι 161 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 47% έχει το φυσικό αέριο, 21,1% ο λιγνίτης, 18% οι ΑΠΕ, 5,1% τα υδροηλεκτρικά και 2,7% οι εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία η τιμή έφτασε τα 645 ευρώ, στη Γερμανία τα 624 ευρώ, στην Ιταλία τα 637 ευρώ και στη Βουλγαρία στα 570 ευρώ.

Αυξάνεται η επιδότηση Σεπτεμβρίου

Αυξημένη επιδότηση, που φθάνει στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για το Σεπτέμβριο. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τον επόμενο μήνα φθάνει στο 1,9 δισεκ. ευρώ.

Η κρατική επιδότηση αφαιρείται από τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες, μειώνοντας δραστικά την τελική τιμή που καταβάλουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, από τα 78,8 – 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιορίζεται στα 14,9-16,1 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές που έχουν ανακοινώσει χρεώσεις από 69 λεπτά και πάνω.

Ετσι ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35 KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.

Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου (αφορά περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές) διαμορφώνεται σε 639 ευρώ/MWh.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh.

imerisia.gr