Εξοικονομώ 2022: Φωτοβολταϊκά στις στέγες, αντλίες θερμότητας και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου σας. Αυτά είναι μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ».
Κίνητρα με νέα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κατοικιών, αντλιών θερμότητας και ηλιακών θερμικών συστημάτων, εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση στα νοικοκυριά στη μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του REPowerEU.
H κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει την αναθεωρημένη πρόταση, που πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη, και να έχει αποφασίσει το ύψος των κονδυλίων που θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει -εφόσον το επιθυμεί- ποσό έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων, ενώ πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία για να εντάξει ταχύτατα τα δάνεια στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Στο μικροσκόπιο των στελεχών που θα συντάξουν το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν εξετάζεται να υπάρξουν κάποια κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για την επέκταση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών αλλά και κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να στραφούν από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης, τηλεθέρμανση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσα παροχής θέρμανσης και ψύξης.
Σύμφωνα με το Repower EU, στην ΕΕ-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.
Παράλληλα, στην κυβέρνηση θα εξετάσουν εάν και ποιες υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να ενταχθούν στο νέο εθνικό σχέδιο, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ένταξη έργων που έχουν σχέση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξοικονομώ 2022: Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Η αυτοκατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης θα έχει ιδιαίτερη θέση.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλοί θα είναι οι καταναλωτές που θα στραφούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη που παράγει ρεύμα το οποίο θα συμψηφίζεται με την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, τα φωτοβολταϊκά μπορεί να δώσουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
Με το λεγόμενο net metering, ο καταναλωτής μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για μια περίοδο 25 ετών, ενώ η απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος γίνεται, κατά κανόνα, μέσα σε οκτώ χρόνια.
Μέσα στο 2020 και στο 10μηνο του 2021 εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στις στέγες με ισχύ που αντιστοιχεί στο 62% του συνόλου από το 2015. Mάλιστα, σύμφωνα με τα στoιχεία το 2021, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων συνδέσεων net metering που φτάνει στο 37,4% συγκριτικά με το 2020, ενώ σε επίπεδο διετίας αγγίζει το 56%.
Στο REPowerEU προβλέπονται φιλόδοξοι στόχοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, με στόχο να υπάρχουν από 31 Δεκεμβρίου 2027 σε όλα τα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με επιφάνεια οροφής άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων και από 31 Δεκεμβρίου 2029 σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες. Στόχος της Κομισιόν είναι να εγκαθίστανται από φέτος μέχρι το 2030 περίπου 45 GW νέων φωτοβολταϊκών ετησίως.
Εξοικονομώ 2022: Τα μεγάλα ποσά
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού πακέτου στήριξης των καταναλωτών από την ενεργειακή ακρίβεια ανέφερε: «Μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της. Άλλωστε η ενέργεια που δεν καταναλώνεται είναι και η φθηνότερη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες. Λίγο αργότερα, πιθανώς εντός του Ιουνίου, αναμένεται η εκκίνηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου «ΗΛΕΚΤΡΑ» ενώ για τον Σεπτέμβριο δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», το οποίο θα προωθεί και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων τους.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περί τα 200.000 νοικοκυριά.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος στοχεύει στην ανακύκλωση περισσότερων από 380.000 παλιές συσκευές.
Το κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές (θα πρέπει να λειτουργούν), με νέας τεχνολογίας που θα πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης.
Η αγορά τους θα επιδοτείται από 30% έως 50% (το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται στο κατάστημα πώλησης), ενώ θα τεθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό περί τις 1.000 KWh τον χρόνο.
Εξοικονομώ 2022: Εξοικονόμηση 600 εκατ. kWh ετησίως σε δημόσια κτίρια
Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», του οποίου ο οδηγός έχει δημοσιευθεί, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό του νέου προγράμματος να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. από αυτά τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ωστόσο εκκρεμεί η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου.
Με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας να υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 500 δημόσια κτίρια (της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων κλπ.) συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.
Επιλέξιμα στο πρόγραμμα θα είναι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου, δηλαδή θα πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης Γ’ και κάτω, να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά».
Όλα τα κτίρια θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας, τουλάχιστον 30% και μείωση των εκπομπών CO2.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 600 εκατ. kWh ετησίως, ενώ οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα θα περιοριστούν κατά 360.000 τόνους τον χρόνο.
Εφόσον επιτευχθεί πολύ μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο χρηματοοικονομικό σχήμα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω μιας Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.
Πάντως, σε δηλώσεις του χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στη σοβαρή καθυστέρηση στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας επισημαίνοντας ότι το Εξοικονομώ για τα δημόσια κτίρια «είναι ακόμη παγωμένο και αντίστοιχη καθυστέρηση τριών χρόνων έχουμε στα έργα εξοικονομώ των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών».
Εξοικονομώ 2022: Τον Σεπτέμβριο το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις
Το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Με την εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια. Μάλιστα, μια συντηρητική εκτίμηση προσδιορίζει την επιδότηση στο 45% για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 947,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ (558 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τα υπόλοιπα 497,5 εκατ. ευρώ από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.
Οι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των έργων του προγράμματος, αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα. Γενικότερα, οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 380 GWh και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90 kt ισοδύναμου CO2.
Πηγή: xristika.gr