Ο καύσωνας έφερε εκτόξευση ζήτησης και τιμών στο ρεύμα

Σε συναγερμό βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με φόντο τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι ζεστές μέρες θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με κορύφωση την Παρασκευή, οπότε στις 12:30 το μεσημέρι διαμορφώθηκε στα 9.956MW σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά, μαζί με θερμικές μονάδες στήριξαν το ενεργειακό σύστημα, με την κατανομή των μονάδων κατά τη διάρκεια της ημέρας να είναι υπέρ των ΑΠΕ και κατά τη διάρκεια της νύχτας η εικόνα να αντιστρέφεται. Η απουσία έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί τη βασική αιτία που η συνεισφορά έργων ΑΠΕ είναι μικρότερη τις βραδινές ώρες.

Μία μέρα μετά, τα πράγματα ήταν διαφορετικά με τη ζήτηση να καταγράφει μείωση κατά 9% περίπου, και την Κυριακή κατά 20%, εξαιτίας των περιορισμένων δραστηριοτήτων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τις δύο τελευταίες ημέρες η αύξηση της έντασης των ανέμων αποτελεί την αιτία που αυξήθηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ και ειδικότερα των αιολικών στο ενεργειακό σύστημα.

Για σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται πως η ζήτηση θα κορυφωθεί στις 13:00 όταν και θα διαμορφωθεί στις 9.373MW. Εκείνη την ώρα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα με 6.120MW, έναντι 3.578MW που θα έχουν οι θερμικές μονάδες. Πολύ σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος διαδραματίζουν και σήμερα οι μονάδας του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης και της νεοσύστατης Πτολεμαΐδας 5.

Υπενθυμίζεται, πως το υπουργείο Ενέργειας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας προέτρεψε τους πολίτες:

  • να λειτουργούν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
  • Να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς. Να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, να λειτουργούν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00, καθώς όπως εξηγούσε το ενεργειακό σύστημα δοκιμάζεται εκείνο το δίωρο, όταν η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Επίσης να αποφεύγουν να λειτουργούν τα κλιματιστικά το δίωρο 20:00 – 22:00.

Την ίδια ώρα παραμένει ο προβληματισμός στην αγορά για τις αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν στο χρηματιστήριο ενέργειας τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα, ενώ χθες η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 18 ευρώ.  Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροσφορά ενέργειας και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με τις περικοπές έγχυσης των ΑΠΕ στο δίκτυο.

Τέλος να σημειωθεί πως σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος είναι αυξημένη κατά 13,79% και διαμορφώνεται στα 115,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

πηγή: b2green.gr