Οι λόγοι παράτασης για τις αιτήσεις των “Εξοικονομώ 2023” & “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω”

Προβλήματα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα δύο ανωτέρω προγράμματα αφορούσε κυρίως στους καλοκαιρινές μήνες. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ Ανακαινίζω για νέους» ξεκίνησαν στις 18 Μαΐου ενώ αντίστοιχα για το «Εξοικονομώ 2023» ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου. Οι ανωτέρω ημερομηνίες, από μόνες τους προκάλεσαν μια σειρά από καθυστερήσεις, λόγω των διακοπών, τόσο των ιδιοκτητών και των εμπλεκομένων επαγγελματιών, όσο και των δημοσίων αρχών και υπηρεσιών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις για τις οποίες χρειάστηκαν φακέλους από τις αντίστοιχες Υπηρεσίες Δόμησης, ειδοποιήθηκαν για ραντεβού με μεγάλη καθυστέρηση, ακόμα και μέσα στο δεκαπενταύγουστο, περίοδο κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες και σύμβουλοι έργου απουσίαζαν λόγω διακοπών. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν οι μηχανικοί, κατά ο ίδιο χρονικό διάστημα, έτρεχαν κατά περίπτωση και άλλες προθεσμίες όπως π.χ. έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, Κτηματολόγιο κλπ., με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό με την περίοδο διακοπών των ιδιοκτητών – να μείνουν πίσω οι αιτήσεις για τα δύο προγράμματα.

Η πορεία των προγραμμάτων

Οι παραπάνω επισημάνσεις των μηχανικών, φαίνεται πως αποδεικνύονται και στην πράξη. Και αυτό γιατί η εισροή ολοκληρωμένων αιτήσεων στα δύο προγράμματα είναι αισθητά μειωμένη. Αν και συνήθως ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων κατατίθεται τις τελευταίες μέρες, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν συγκριτικά ελάχιστες. Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί ανησυχούν γιατί λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν, δεν είναι στο χέρι τους πλέον το να προλάβουν εμπρόθεσμα την καταχώρηση των αιτήσεων που εκκρεμούν. Αντίστοιχα όμως, από τη δική του πλευρά το ΥΠΕΝ, σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε η μειωμένη συμμετοχή να μεταφραστεί ως μειωμένο ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση ως αποτυχία, σε ένα λαϊκό πρόγραμμα που -πολιτικά τουλάχιστον- θεωρείται επιτυχημένο.

Πλημμύρες

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις πρωτοφανείς καταστροφές από πλημμύρες που έπληξαν σχεδόν όλη τη Θεσσαλία, φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους. Δεν υπάρχει καμία λογική στη λήξη των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων στα δύο αυτά προγράμματα σε λίγες μόλις μέρες, για τις πληγείσες περιοχές. Με δεδομένες όμως τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή αιτήσεων και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες, το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μόνο για τη Θεσσαλία -αν και είναι στο τραπέζι των συζητήσεων- δε φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως έχει τεθεί και εξετάζεται αν θα υπάρξει κάποιο χρονικό περιθώριο και για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν υποβάλει ένσταση στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος και για τις οποίες εκκρεμεί ακόμα η σχετική οριστική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, η τελική πολιτική ευθύνη για την απόφαση χορήγησης παράτασης στα δύο προγράμματα ανήκει στον Υπουργό, ο οποίος -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά.

Πηγή: b2green.gr