Οι μειώσεις των προμηθευτών ενέργειας για τον Απρίλιο

Η ραγδαία υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου αντανακλάται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, φέρνοντας χαμηλότερο κόστος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τον Απρίλιο.

Χθες η τιμή στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF, υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα και διαμορφώθηκε στα 39,96 ευρώ. Η αποκλιμάκωση των τιμών δείχνει να έχει συνέχεια αφού παρόμοιες τιμές παρουσιάζουν τα προθεσμιακά συμβόλαια και τους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αυτές διατηρούνται έως τον Ιούνιο και περνούν πάνω από τα 40 ευρώ την μεγαβατώρα από τον Ιούλιο και μετά και στα 41 ευρώ από το Σεπτέμβριο.

Ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος κρατά σταθερή τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου που υπολογίζεται ότι βρίσκονται 20% πάνω από τα κανονικά επίπεδα καθώς επίσης και η διατήρηση των προβλέψεων για τα πυρηνικά της Γαλλίας εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων στην χώρα αλλά και η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την τιμή της μεγαβατώρας και δίνουν ανάσες στους καταναλωτές αλλά και την κυβέρνηση καθώς περιορίζουν δραστικά τα μέτρα στήριξης και στρώνουν το έδαφος ακόμη και για κατάργηση.

Υποχώρηση της τιμής κατά 8,34% εμφανίζει σήμερα η τιμή χονδρεμπορικής στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα 133,98 ευρώ από 166,16 ευρώ χθες, διατηρώντας τον εισαγωγικό χαρακτήρα της χώρας (σε ποσοστό 34,26%).

Πρώτη, το χορό των μειώσεων έσυρε χθες το βράδυ η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε μείωση κατά σχεδόν 15,8% της μεγαβατώρας. Έτσι το οικιακό τιμολόγιο της Επιχείρησης για τις πρώτες 500 Κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 16,5 λεπτά από 19,5 λεπτά που ήταν τον Μάρτιο.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο είναι στα 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο.

Στα 15,68 λεπτά ανέρχεται και η τιμή που ανακοίνωσε η Ήρων με έκπτωση συνέπειας για το πρόγραμμα Generous Home, η οποία χωρίς την έκπτωση καθορίζεται στα 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλές ταρίφες δίνει το πρόγραμμα Solar Generous Home στα 14,03 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 16,5 λεπτά χωρίς έκπτωση.

Από την πλευρά της, η Elpedison προσφέρει με 19,50 ευρώ το πρόγραμμα Electricity HomeDay και το Elpedison Economy 12,50 λεπτά ανά κιλοβατώρα για οικιακούς πελάτες, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο.

Η Volton ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 16,4 λεπτά με έκπτωση συνέπειας και στα 17,26 λεπτά χωρίς την έκπτωση συνέπειας.

Η χρέωση της Protergia ανήλθε αντίστοιχα σε 19,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 24,8 λεπτά τον Μάρτιο. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 13,98 λεπτά.

Μείωση τιμολογίων παρουσιάζει και η NRG στο πρόγραμμα On Time στα 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 19,9 λεπτά τον Μάρτιο. Με την έκπτωση συνέπειας υποχωρεί η τιμή στα 13,94 λεπτά από 16,91 λεπτά.

Η χρέωση της ΖeniΘ στο βασικό της πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 16,4 λεπτά, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Το τιμολόγιο της εταιρείας για τον Μάρτιο ήταν 19,4 λεπτά. Για κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στα 19,95 ευρώ προσφέρεται το τιμολόγιο της Watt & Volt, από 24,5 λεπτά τον Μάρτιο ενώ παρέχεται και νέο οικονομικότερο τιμολόγιο στα 14 λεπτά. Τέλος η ΕΛΙΝ προσφέρει 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο και 18,8 λεπτά η Volterra.

Eπίσης, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας προσφέρει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,104 λεπτά από 0,185 λεπτά τον Μάρτιο.

Πηγή: newmoney.gr