Περισσότερος «χώρος» στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης

  Τη θωράκιση των νοικοκυριών υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης επισπεύδει και προτεραιοποιεί η κυβέρνηση με συντονισμένες δράσεις που δίνουν έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποιώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που έχει προκύψει «φέρνοντας μπροστά» δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για το μέλλον.

  Όπως είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο από το βήμα συνεδρίου του ΤΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται πλέον και όλοι οι επιλαχόντες, δηλαδή επιπλέον 47.433 αιτούντες φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών που θα αξιοποιήσουν την επιδότηση στα 87.578 και το συνολικό προϋπολογισμό στα 1,2 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τα κριτήρια που θέτει το νέο Εξοικονομώ θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για τα νοικοκυριά κινητοποιώντας πολύ περισσότερους πόρους στην αγορά.

  Το πρόγραμμα το οποίο έχει καθιερωθεί και τρέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των νέων αναγκών που έχει αναδείξει η ενεργειακή κρίση.

  Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ έχει προτείνει νέα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης, τα οποία απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος κάθε κράτους μέλους με τη χειρότερη απόδοση από τον βαθμό G του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε τουλάχιστον F. Πρόκειται για στόχους που πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2030 στα κτίρια κατοικιών και έως το 2027 σε κτίρια άλλων χρήσεων.

  Τόσο το Εξοικονομώ 2021 όσο και τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα για τα δημόσια κτίρια και τις επενδύσεις εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.τα οποίο θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,7 δις ευρώ, ποσόν που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για έργα που εμπίπτουν σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Πηγή: insider.gr