Ρεύμα: Ερχονται σταθερά τιμολόγια για λιγότερο από 12 μήνες • Μειώσεις στα πράσινα και τα κίτρινα

Με προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή και την αύξηση του ανταγωνισμού, ώστε να πιεστούν οι τιμές των τιμολογίων ενέργειας, το ΥΠΕΝ φαίνεται πως θα δώσει το πράσινο φως στο λανσάρισμα τιμολογίων με σταθερή τιμή για λιγότερους από 12 μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι αρκετές εταιρείες ενέργειας ετοιμάζονται να προσφέρουν νέα ανταγωνιστικό τιμολόγια σταθερά αλλά ολιγόμηνης διάρκειας, ενώ στο τέλος του μήνα θα εμφανιστούν και σημαντικές εκπτώσεις στο πράσινο τιμολόγιο.

Σημειώνεται, ότι η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ενέργειας που έχει κάνει η ΡΑΑΕΥ δεν προβλέπει μέχρι σήμερα σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών.

Η «Φυσικό Αέριο» άνοιξε τη συζήτηση

Ωστόσο, η Φυσικό Αέριο, θυγατρική εταιρεία της ημικρατικής ΔΕΠΑ Εμπορίας, άνοιξε τη σχετική συζήτηση, καθώς λάνσαρε πριν μια εβδομάδα 8μηνης διάρκειας τιμολόγιο με σταθερή ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων εταιρειών προμήθειας που προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες στη ΡΑΑΕΥ.

Το συγκεκριμένο τιμολόγιο εντάχθηκε από τη ΡΑΑΕΥ στα κίτρινα, ως κυμαινόμενο καθώς προβλέπει τιμή μόνο για 8 μήνες χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποια τιμή θα έχει ο καταναλωτής τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να καλέσει τη Φυσικό Αέριο για εξηγήσεις αλλά στο μεταξύ φαίνεται πως προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι οι καλύτερες τιμές και έτσι δεν θα εμποδίσει το λανσάρισμα αυτής της κατηγορίας σταθερών τιμολογίων, παρότι δεν προβλέπεται ακόμη από την υπάρχουσα κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ.

Για το θέμα ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρόσφατα ανέφερε ότι ο Κώδικας Προμήθειας πρέπει να ερμηνεύεται προς όφελος του καταναλωτή, προσθέτοντας ότι αν χρειάζεται αλλαγές, προκειμένου να ενσωματωθούν προϊόντα που δίνουν μικρότερες τιμές στους καταναλωτές, τότε αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν.

Τα κίτρινα τιμολόγια γίνονται τα πιο ελκυστικά

Κι ενώ αναμένονται οι εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν στα τέλη του Ιανουαρίου να μειώσουν τις τιμές τους για το Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές ενέργειας κινούνται πτωτικά, τα κίτρινα τιμολόγια γίνονται τα πιο ελκυστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή στα κίτρινα τιμολόγια καθορίζεται εκ των υστέρων με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής, η οποία εφόσον κινείται πτωτικά γίνονται τα φθηνότερα τιμολόγια στην αγορά.

Αν και  οι πίνακες της ΡΑΑΕΥ δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα, εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη επιδείνωση των συνθηκών στο χρηματιστήριο ενέργειας, θα αποδειχθούν στο τέλος του μήνα τα φθηνότερα.

Οι όροι τους καθορίζονται από τις εμπορικές πολιτικές των εταιρειών, και η ποικιλία των εμπορικών προτάσεων των εταιρειών είναι μεγάλη, όπως και οι προϋποθέσεις των εκπτώσεων που δίνονται.

Πώς καθορίζεται η τιμή στα κίτρινα τιμολόγια

Η τιμή τους καθορίζεται από ένα τύπο που δηλώνεται από κάθε εταιρεία και περιλαμβάνει ένα συντελεστή σε συνδυασμό με την τελική τιμή χονδρεμπορικής του μήνα που πέρασε.

Τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την τιμή τους είναι, πρώτον η βασική τιμή χρέωσης, δεύτερον η ανώτατη τιμή, πέραν της οποίας ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης (η νέα μορφή της ρήτρας αναπροσαρμογής) και, τρίτον, ο συντελεστής προσαύξησης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία σε κάθε προϊόν κίτρινου τιμολογίου (ένας αριθμός λίγο μεγαλύτερος από τη μονάδα).

Στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ παρουσιάζονται μόνο τα κίτρινα τιμολόγια όπου οι τιμές διαμορφώνονται εκ των προτέρων, με μια ενιαία τιμή για λόγους συγκρισιμότητας (στους λογαριασμούς οι καταναλωτές θα δουν ξεχωριστά τις βασικές τιμές και τις χρεώσεις του μηχανισμού διακύμανσης).

Πηγή: imerisia.gr