Στο… δρόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιχειρήσεων

Αν και ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα επιχειρήσεων να συστήνουν Ενεργειακές Κοινότητες, όπως περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό, ήδη εγχώριες βιομηχανίες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που δίνει ο νέος θεσμός για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) Πέτρος Μαντάς αναφέρει στο insider.gr ότι πρώτες θα «κόψουν το νήμα» βιομηχανικές από τη ΒΙΠΕ Λάρισας. Εκεί όχι μόνο έχουν δρομολογήσει τη σύσταση για τις Ενεργειακές Κοινότητες επιχειρήσεων, αλλά έχουν καταρτίσει και συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο για την αξιοποίησή της.

«Ανάλογα σχέδια, αν και σε πιο πρώιμο στάδιο, καταστρώνουν επίσης βιομηχανίες στις ΒΙΠΕ Σερρών και Ιωαννίνων», τονίζει ο κ. Μαντάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΒΙΠΕ, στην Ενεργειακή Κοινότητα θα συμμετέχουν 13 επιχειρήσεις, από τα σημαντικότερα μέλη της ΒΙΠΕ Λάρισας (όπως οι Alfa Wood Group, Rontis, Bettina και Hellas Stones). Μέσω του πολυνομοσχέδιου θα δοθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα να συγκροτούνται συλλογικά εγχειρήματα με μέλη αποκλειστικά από επιχειρήσεις, μέσω των οποίων μεταξύ άλλων θα αποκτούν προνόμια και διευκολύνσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.

Οι επιχειρήσεις (αλλά και νοικοκυριά, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ) θα μπορούν να δημιουργήσουν είτε Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας είτε Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, οι οποίες είναι οι δύο νέες μορφές ενεργειακών συνεταιρισμών που θα διαδεχθούν το υφιστάμενο σχήμα.

Αντίδοτο στην «έλλειψη» ηλεκτρικού χώρου οι Ενεργειακές Κοινότητες επιχειρήσεων

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντάς, βασικό κίνητρο των εγχώριων βιομηχανιών για τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις εγκαταστάσεις τους, ώστε μέσω net-metering να συμψηφίζουν μέρος της κατανάλωσής τους με την παραγωγή του πάρκου. Ο λόγος είναι η έλλειψη ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής, με συνέπεια να μην δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο και, κατά συνέπεια, αξιοποίησης του net-metering.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η ΒΙΠΕ Λάρισας, όπου όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για σχετική συνεδρίαση των μελών της, ο τοπικός υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να δεχτεί επιπλέον παραγόμενο ρεύμα, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να παράγουν το δικό τους ρεύμα. «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων. Οι υπέρογκες αυξήσεις έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά τα ταμεία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα τα αποτελέσματα προβλέπονται καταστροφικά», σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, η δυνατότητα ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων από επιχειρήσεις (αλλά και οι νέες «φόρμουλες» αυτοπαραγωγής που εισάγονται μέσω του ίδιου πολυνομοσχεδίου) δίνουν τη δυνατότητα παράκαμψης των προβλημάτων τοπικού κορεσμού του δικτύου. Κι αυτό γιατί οι μονάδες ΑΠΕ δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται πλέον στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης. Έτσι, το φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να εγκατασταθεί σε άλλη περιοχή, όπου υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», και η παραγωγή του να συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των ιδιοκτητών του. «Η λύση αυτή είναι μονόδρομος», σημειώνει ο κ. Μαντάς.

Η παραπάνω «φόρμουλα» παραπέμπει στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net-metering), με το πολυνομοσχέδιο να εισάγει μία ιδιαίτερη παραλλαγή για τις επιχειρήσεις – τον εικονικό ταυτοχρονισμένο ενεργειακό συμψηφισμό. Ο «ταυτοχρονισμένος» σημαίνει πως ο συμψηφισμός παραγωγής-κατανάλωσης γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ όταν δεν υπάρχει ζήτηση για ρεύμα από τις επιχειρήσεις (πρακτικά δηλαδή όταν δεν λειτουργούν) η παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα διατίθεται στο δίκτυο.

«Κοινόχρηστο» φωτοβολταϊκό

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, στην περίπτωση της Ενεργειακής Κοινότητας των βιομηχανιών της ΒΙΠΕ Λαρίσας, έχει καταρτισθεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του παραπάνω σχήματος. Η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα προέρχεται από ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 50 MW που θα εγκατασταθεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Βιομηχανική Περιοχή, κοντά σε υποσταθμό υψηλής τάσης.

Το πάρκο θα συνδέεται με τη ΒΙΠΕ μέσω υπόγειου καλωδίου, ενώ ο ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεσή του στο δίκτυο θα διασφαλισθεί με την κατασκευή μετασχηματιστή. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δεσμευθεί να καλύψει το 50% του κόστους του μετασχηματιστή, μέσα από τη δράση που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναβαθμίσεων που θα αυξήσουν τη δυνατότητα «υποδοχής» νέων μονάδων ΑΠΕ.

Από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, το 50% θα αξιοποιείται για ιδιοκατανάλωση, δηλαδή για τον συμψηφισμό της ζήτησης σε ρεύμα των μελών της Κοινότητας. Το υπόλοιπο 50% θα διατίθεται στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στο δίκτυο και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνουν οι ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους. «Η μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν ανέκαθεν μία από τις βασικές προτεραιότητες των βιομηχανιών. Ωστόσο, με την εκτίναξη των τιμών ρεύματος σε εξωφρενικά επίπεδα, κατέστησε τις ΑΠΕ κυριολεκτικά εργαλείο επιβίωσης, επιταχύνοντας την υιοθέτησή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως προσθέτει, ειδικά για τις ΒΙΠΕ (όπου υψηλές καταναλώσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή) λύση προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να δώσουν και τα μικροδίκτυα, στα οποία μπορούν να ενσωματωθούν σταθμούς ΑΠΕ, μπαταρίες και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Η προώθηση των μικροδικτύων, εκτός από τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν και προβλήματα στην ποιότητα ισχύος. Παράλληλα, ένα μικροδίκτυο θα λειτουργούσε και ως δικλείδα ασφαλείας, για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης των επιχειρήσεων στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο δίκτυο διανομής ή το σύστημα μεταφοράς.