Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» στην τελική ευθεία

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», ο οποίος ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα υποδέχεται τα αιτήματα για σύνδεση των φωτοβολταϊκών συστημάτων με το ηλεκτρικό δίκτυο, με τη διαδικασία να έχει πλέον απλοποιηθεί.

Εξάλλου, προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Να σημειωθεί πως η υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα θα γίνεται σε άλλη πλατφόρμα την οποία ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για την κάλυψη των 300.000 νοικοκυριών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Οπότε, το πρόγραμμα εκτιμάται ότι τελικά θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, πιθανώς και σε τρεις, ανάλογα με τα κονδύλια που θα εξασφαλίζονται, ενώ από τη λίστα των ωφελούμενων θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα υπαχθούν σε άλλο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, ενώ το ύψος της επιδότησης θα κυμανθεί από 40% έως 60%. Ειδικότερα, ένα οικιακό σύστημα θα ενισχύεται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) εάν διαθέτει τριφασική παροχή, με την υποχρέωση εγκατάστασης και μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, αντίστοιχης χωρητικότητας.

Δηλαδή εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 9 kW, θα πρέπει να τοποθετήσει και μπαταρία 9 kWh (κιλοβατώρα). Στην περίπτωση που η παροχή είναι μονοφασική, τότε λόγω και των περιορισμών που θέτει για λόγους ασφαλείας ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού έως 5 kW με μπαταρία έως 5 kWh. Η παράλληλη εγκατάσταση συσσωρευτών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές.

Υποχρέωση για μπαταρία

Πάντως, από την υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας θα εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να επιδοτηθούν για απλό net metering έως και 60%. Γενικότερα, οι ενισχύσεις θα κυμαίνονται από 40% έως 60% το οποίο θα προκύπτει με βάσει και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα διαχωρίζονται σε τρεις κλίμακες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καλύπτει το 100% του κόστους της μπαταρίας ενώ θα καλύπτεται ένα μικρό ποσοστό (περίπου 30%) των εξόδων για το φωτοβολταϊκό σύστημα που θα αφορά τις υπηρεσίες για την εγκατάστασή του και όχι τον εξοπλισμό.

Σχετικά με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα επιδοτούνται με 40%, δίχως να υφίσταται η υποχρέωση εγκατάστασης μπαταρίας. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών, μιλώντας σε εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας η πύλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει έως τα μέσα του μήνα.

Πηγή: tovima.gr