ΥΠΕΝ: Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες & φωτοβολταϊκά στέγης – Έναρξη νέου εξοικονομώ

Ανακοινώσεις για τα νέα προγράμματα επιδότησης για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στέγης σε κατοικίες και την άμεση έναρξη νέου «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ εξήγησε πως θα εφαρμοστούν οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν δύο νέες πλατφόρμες για αιτήσεις επιδότησης, που θα αφορούν η πρώτη την αντικατάσταση και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και η δεύτερη συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης ανακοίνωσε ο  Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα καλεσμένος σε ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή, o ΥΠΕΝ  Κώστας Σκρέκας είπε στο open tv και στους δημοσιογράφους Ευλαμπία Ρέβη, Γιώργο Σιαδήμα και Βαγγέλη Δουράκη ότι:

-«Έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε ιδιωτικές κατοικίες».

-«Ετοιμάζεται το πρόγραμμα για να τοποθετηθούν συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκά στέγης από τα οποία 150.000 σε νοικοκυριά και από 50.000 σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

-«Ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους να ανοίξουν δύο πλατφόρμας αιτήσεων η πλατφόρμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες και πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Ο ΥΠΕΝ είπε ακόμη ότι «έρχεται και το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, ο οδηγός του οποίου θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος: o υπουργός ΠΕΝ αναγνώρισε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζουν ανοδική τάση. Ωστόσο, τόνισε ότι «βασικός μας στόχος είναι να μπορούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν και θα διατηρήσουμε  με κάθε τρόπο τους λογαριασμούς ενέργειας προσιτούς», Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε ότι «η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει διακανονισμούς για 18-24 μήνες και φαίνεται ότι ικανοποιούνται, όταν οι πολίτες προσφεύγουν  και καταφέρνουν να αποπληρώσουν».

Για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο σημείωσε: «Δεν μπορούν οι περισσότεροι να στραφούν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτό ανακοινώσαμε 90 ευρώ επιδότηση δηλαδή 9 λεπτά τη μέρα για τον μήνα Οκτώβρη. Κι αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες». «Με τις σημερινές τιμές διασφαλίζουμε ότι οι λογαριασμοί θα είναι προσιτοί» σχολίασε και πρόσθεσε ότι ο λογαριασμοί «θα είναι πιο ακριβοί από την περσινή χρονιά αλλά όχι σε ένα επίπεδο που θα είναι αδύνατο για ένα νοικοκυριό να ζεστάνει το σπίτι του».  Για την ενεργειακή επάρκεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις, όπως η επέκταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα για να μην χρειαστεί οι πολίτες να πάρουν «ρεύμα με δελτίο». «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» σημείωσε.

Επιδότηση για το φυσικό αέριο – Θα συνεχιστεί και τον χειμώνα

Όσον αφορά την επιδότηση του φυσικού αερίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και  θα προσαρμόζεται στην τιμή του στην αγορά ενέργειας. Δηλαδή αν η τιμή του αυξηθεί – όπως εκτιμάται- τότε θα αυξηθεί και η επιδότηση, ενώ αν αρχίσει να υποχωρεί θα μειωθεί.

Μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας

Στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας έδωσε διευκρινίσεις για το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας των 5 λεπτών, που θα δίνεται στα νοικοκυριά που καταφέρνουν να μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15%. Όπως είπε, τους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες θα αναγράφεται πάνω η μέση κατανάλωση και η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. «Ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζει πόσο είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο ρολόι την αντίστοιχη περσινή περίοδο και θα το συγκρίνει με τη φετινή», σχολίασε. «Αν το σπίτι ήταν κλειστό, θα παίρνει την οριζόντια επιδότηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 90% των νοικοκυριών είναι στην πρώτη κλίμακα που παίρνουν την οριζόντια επιδότηση ανεξαρτήτως κατανάλωσης και άλλων κριτηρίων».

«Αν κάποιος νοικιάζει για πρώτη φορά στόχος είναι η κατανάλωση του να είναι στις 500 κιλοβατώρες το μήνα. Δηλαδή 2,000 το τετράμηνο. Έστω ότι ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωσή 700-800 κιλοβατώρες το μήνα για τις πρώτες  500 του μήνα θα πάρει τη μεγάλη επιδότηση για τις υπόλοιπες 300 θα πάρει επίσης μεγάλη επιδότηση, που απορροφά περίπου 85%  αντί για το 90 άρα η διάφορα είναι μικρή» σημείωσε.

Οι επιδοτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ως εξής:

Για κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες το μήνα η επιδότηση είναι 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτει το 90 % της αύξησης και το 90 % των νοικοκυριών.

Από 501-1000 κιλοβατώρες, επιδότηση 38,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αντιστοιχεί στο 80 % της αύξησης) η οποία αυξάνεται στα 43,6 λεπτά (όσο και στο πρώτο κλιμάκιο) αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι.

Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω (αφορά το 2 % των νοικοκυριών) επιδότηση 33,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ομοίως αν μειωθεί η κατανάλωση κατά 15 % τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι η επιδότηση αυξάνεται κατά 5 λεπτά και φθάνει στο προηγούμενο κλιμάκιο (38,6 λεπτά).

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση είναι 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: ecopress.gr