Μεγάλο το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα – Ανάγκη θωράκισης των κτιρίων

Ιδιαίτερα ενεργοβόρα είναι τα κτίρια στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά  το ενεργειακό πρόβλημα ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Τα κτίρια έχουν μεγάλες απώλειες θέρμανσης ή δροσερού αέρα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ μεγάλες δαπάνες για την εξασφάλιση της πολυπόθητης θερμικής άνεσης.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε συνδυασμό και με τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες επίσης καταναλώνουν ενέργεια.

Σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων στα τιμολόγια ενέργειας, το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα γίνεται πραγματικά «καυτό». Περίπου το 55% των 3,6 εκατ. κατοικιών στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Η επιπλέον δυσκολία των σχεδίων της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης βρίσκεται στο ότι μεγάλος μέρος των ιδιοκτητών παλαιών ακινήτων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε θέτουν σε προτεραιότητα να συνεισφέρουν ακόμα και στο ποσοστό συμμετοχής προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ». Ποσό το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να είναι καθαρό ότι το οικονομικό όφελος από τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας από ακίνητα που θωρακίστηκαν ενεργειακά μέσω του προγράμματος “Εξοικονομώ”, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι εντυπωσιακά και φθάνουν μέχρι και το 95%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση του ΥΠΕΝ κατοικίες που κατατάσσονταν στη (χαμηλότερη) κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Η και μετά τις παρεμβάσεις ανέβηκαν στην υψηλότερη κατηγορία (Α+) πέτυχαν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από 87%-95%! Βεβαίως το πέρασμα από το Η στο Α+ απαιτεί πολύ μεγάλες παρεμβάσεις.

Σε πιο ρεαλιστικές αναβαθμίσεις, σε κτίρια κατοικιών που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και ενισχύθηκαν πηγαίνοντας στην κατηγορία Β κατεγράφη μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 50%.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σημαντικό.

Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ για το ενεργειακό πρόβλημα και τη θωράκιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες. Έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας 415,19 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το εύρημα προφανώς σχετίζεται και με την παλαιότητά τους. Αρκετά μικρότερη κατανάλωση έχουν τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες, κατά μέσον όρο πάντα. Έχουν μέση ετήσια ενεργειακή απαίτηση ίση με 264,63 kWh/τ.μ. Ένα μέσο διαμέρισμα πολυκατοικίας καταναλώνει ετησίως 174,44 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο για θέρμανση. 32,34 kWh/τ.μ. για ψύξη και 55,49 kWh/τ.μ. για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις την περίοδο 2011-2019, φαίνεται πως δύο στα τρία κτίρια κατοικιών ανήκουν στις ενεργειακές κατηγορίες Ε, Ζ και Η. Η εικόνα αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιριακού τομέα. Όχι μόνο αυτό, αλλά και το εύρος του έργου που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ας σημειωθεί πως ο στόχος που τίθεται για την επόμενη δεκαετία (μέχρι το 2032) είναι η αναβάθμιση πρωτίστως των πολύ ενεργοβόρων κτιρίων που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες με ενεργειακή απόδοση Ζ και Η. Αυτά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Επιδίωξη να φτάσουν την κατηγορία Γ, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 50%.

Ενεργειακό πρόβλημα – Ελλάδα: Πόσο θα κοστίσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα

Πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για κεφάλαια της τάξεως των 15-20 δισ. ευρώ. Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ υπολογίζει το κόστος της αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Στόχος να φτάσει στην κατηγορία Γ του ενεργειακού πιστοποιητικού, στα 30 δισ. ευρώ.

Παραπέρα, για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτιρίων έως το 2050, το συνολικό απαιτούμενο ποσό υπολογίζεται σε άνω των 70 δισ. ευρώ. Έτσι, θα γίνουν σχεδόν μηδενικών εκπομπών ρύπων. Για τα ποσά αυτά αναπτύσσονται ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι εργασίες. Στόχος είναι να μη μετατραπεί το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σε μία ακόμα μορφή αφαίμαξης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Πηγή: kathimerini.gr

Upload Image...