Τη δυνατότητα και στις βιομηχανίες στην υψηλή τάση να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αξιοποιώντας το net-metering πρόκειται να ενεργοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του energypress θα προχωρήσει στην επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού και στην υψηλή τάση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το όριο ισχύος για τα συστήματα net-metering στο σύστημα μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι βέβαιο ότι θα κινείται πάνω από τα 3 Μεγαβάτ, το οποίο είναι το όριο που ισχύει για τη μέση τάση.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στις μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες να περιορίσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος, σε μία συγκυρία μάλιστα όπου οι υψηλές τιμές ρεύματος έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί, υπονομεύοντας όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τη δυνατότητα προγραμματισμού των πωλήσεών τους. Έτσι, με δεδομένο ότι το net-metering αποτελεί την πλέον οικονομικά συμφέρουσα «πράσινη» επένδυση μιας εργοστασιακής εγκατάστασης, εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικών Ομίλων θα σπεύσει να το αξιοποιήσει, για να μειώσει τα έξοδά της για προμήθεια ρεύματος.
Μάλιστα, για το ποσοστό των ενεργειακών αναγκών που θα μπορεί να καλύψει ένα εργοστάσιο μέσω net-metering (που θα εξαρτηθεί από το ύψος στο οποίο θα τεθεί το όριο ισχύος), η λύση του ενεργειακού συμψηφισμού θεωρείται πιο ευνοϊκή από τη σύναψη «πράσινων» PPAs, καθώς το ισοζύγιο παραγωγής-κατανάλωσης ηλεκτρικής εκκαθαρίζεται εντός τριετίας, ενώ αντίθετα στην περίπτωση των ΡΡΑs δεν υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού. Επίσης, στην περίπτωση των PPAs, οι βιομηχανίες θα επιβαρύνονται και με το κόστος των Λογαριασμών Προσαύξησης.
Διαθέσιμος ηλ. «χώρος» στην υψηλή τάση
Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων net-metering έχουν οι καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης. Πέρα από τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων μεγαλύτερης ισχύος, ένα ακόμη πλεονέκτημα που θα έχουν οι καταναλωτές υψηλής τάσης, έναντι της μέσης, είναι ότι κατά κανόνα δεν θα αντιμετωπίσουν εμπόδια με τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού «χώρου», για τη σύνδεση των συστημάτων.
Με τον αποκλεισμό από το net-metering, και με το μπλόκο στη σύναψη PPAs που όπως έχει γράψει το energypress έχει προκαλέσει η οριζόντια επιβολή πλαφόν στις μονάδες ΑΠΕ, η μόνη εναλλακτική που είχαν οι βιομηχανίες υψηλής τάσης ήταν η αυτοπαραγωγή. Η λύση αυτή είναι αντι-οικονομική, το προφίλ της κατανάλωσης μιας βιομηχανικής μονάδας είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστικό (αφού για παράδειγμα δεν λειτουργεί σε περιόδους συντήρησης ή βλάβης, όπως και τις αργίες). Επομένως, ένα μεγάλο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα έμενε ανεκμετάλλευτο, καθιστώντας αδύνατη την απόσβεση της επένδυσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να «ανοίξει» για τις βιομηχανίες (μέσης και υψηλής τάσης) και το virtual net-metering, καθώς όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έως τα Χριστούγεννα πρόκειται να θεσπισθεί η δυνατότητα της δημιουργίας επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων. Το μέτρο αυτό θα δώσει «ανάσα» και στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις μέσης τάσης, καθώς αρκετές δεν διαθέτουν παρακείμενες ελεύθερες εκτάσεις, για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα για τον ενεργειακό συμψηφισμό.
«Κοινόχρηστα» φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες
Παράλληλα, με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται σε επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με αντικείμενο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το ΥΠΕΝ πρόκειται να απλοποιήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες, καταργώντας εμπόδια που πρακτικά σήμερα τους στερούν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το net-metering. Δύο σημαντικά προβλήματα είναι πως σήμερα οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα πρέπει για αυτό το σκοπό να συστήσουν Ενεργειακή Κοινότητα, με το γραφειοκρατικό κόστος που αυτό σημαίνει, ενώ είναι απαραίτητο να είναι πελάτες του ίδιου προμηθευτή ρεύματος.
Η ρύθμιση που προωθείται θα άρει τα δύο παραπάνω προσκόμματα, επιτρέποντας κατʼ αρχάς στα νοικοκυριά μίας πολυκατοικίας να εγκαταστήσουν και να αξιοποιήσουν ένα σύστημα net-metering χωρίς να συστήσουν Κοινότητα. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ σκέφτεται στην επένδυση για το σύστημα, και την αξιοποίησή του για συμψηφισμό καταναλώσεων, να μπορούν να συμμετέχουν και καταναλωτές γειτονικών κτιρίων.
Επίσης, πλέον τα νοικοκυριά δεν θα είναι απαραίτητο να είναι συμβεβλημένα στον ίδιο προμηθευτή ρεύματος. Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο προβλέπει πως για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη μιας πολυκατοικίας χρειάζεται η συμφωνία του 100% των ιδιοκτητών. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 50%.
Πηγή: energypress.gr