Ενάμισης χρόνος ενεργειακής κρίσης μάς δίδαξε τα προφανή. Η εξοικονόμηση ενέργειας «σώζει» νοικοκυριά με σφιχτούς προϋπολογισμούς και επιχειρήσεις. Αλλά επειδή το κλείσιμο του διακόπτη φωτισμού, η ρύθμιση του θερμοστάτη, η τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης και άλλες λύσεις… πρώτης ανάγκης δεν επαρκούν, πέντε προγράμματα επιδοτήσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,35 δισ. ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν σταδιακά έως τον Μάιο. Τα προγράμματα αφορούν την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα καθώς και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τύπου «Εξοικονομώ»).
Οι δράσεις
Τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2023» για νοικοκυριά, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η έναρξη υποδοχής αιτήσεων αναμένεται τον Μάιο και οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα.
Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους (ηλικίας 18 έως 39 ετών) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, με τις επιδοτήσεις να φτάνουν έως 30% για ανακαίνιση και 90% για ενεργειακή αναβάθμιση, με εισοδηματικά κριτήρια και bonus αποκέντρωσης.
Έτοιμο για εκκίνηση είναι και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Στις ωφελούμενες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι κλάδοι του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, με τα ποσοστά ενίσχυσης να υπολογίζονται στο 40% με 50% με πλαφόν επιδότησης στις 500.000 ευρώ.
Θερμοσίφωνες
Το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα θέτει ως προϋπόθεση την υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Σε επόμενο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν καταναλωτές και για την αντικατάσταση παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν οικιακοί καταναλωτές για αλλαγή θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΦΜ και να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, που θα εξαρτάται από τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού (boiler) και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου ενώ θα τεθεί και ανώτατο πλαφόν επιχορήγησης. Με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με 5.000 έως 10.000 ευρώ στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.
Οι ενισχύσεις
Ειδικότερα για:
- Boiler 110-135 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης (επί της λιανικής τιμής πώλησης) για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 510,48 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η εισοδηματική κατηγορία 55% (έως 561,29 ευρώ) και για την 1η εισοδηματική κατηγορία 60% (έως 612,10 ευρώ).
- Boiler 136-185 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 643,55 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 707,26 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 771,77 ευρώ).
- Boiler άνω των 186 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 754,03 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 829,84 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 904,84 ευρώ).
Οι αιτήσεις θα «βαθμολογούνται» βάσει κριτηρίων που θα έχουν σχέση με το εισόδημα, με το εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, εάν υπάρχει μέλος ΑμεΑ, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων κ.λπ. Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» μόνο για νοικοκυριά
Με μια αρχική… μαγιά 150 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», το οποίο είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν, η λίστα των ωφελούμενων θα περιλαμβάνει μόνο νοικοκυριά (με ξεχωριστό «κουμπαρά» για τα ευάλωτα), ενώ… διαγράφονται αγρότες και επιχειρήσεις. Επίσης, επιδότηση θα δίνεται για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες, ενώ προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτούνται συστήματα μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) με χωρητικότητα μπαταρίας τουλάχιστον 10 kWh (κιλοβατώρες) για τριφασική παροχή και έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες από 5 kWh.
Ειδικότερα, διαμορφώνονται τρεις κατηγορίες για νοικοκυριά:
- Τα ευάλωτα θα επιδοτούνται στο 100% για την μπαταρία και στο 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.
- Με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για την μπαταρία και στο 35% για το φωτοβολταϊκό.
- Με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 90% για την μπαταρία και στο 25% για το φωτοβολταϊκό.
Επίσης, έχει προβλεφθεί bonus επιδότησης για τις κατηγορίες ΑμεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολυτέκνων.
Πηγή: b2green.gr