Πριν τις εκλογές αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τα τρία νέα «Εξοικονομώ» για νέους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, εάν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα κονδύλια των δύο προγραμμάτων «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», των οποίων η εκκίνηση θα γίνει εντός του Απριλίου, η δημόσια δαπάνη για έργα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα φτάσει περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.
Ο οδηγός
Έτσι, εντός του Μαΐου υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθεί ο οδηγός του «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά, με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να αναμένεται σημαντικά χαμηλότερος από τα προηγούμενα.
Όπως αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διασφαλιστεί κονδύλια για τα «Εξοικονομώ» περίπου 700 με 750 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Ωστόσο, το τελευταίο πρόγραμμα αν και ξεκίνησε με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και έφτασε τελικά περίπου στο 1,3 δισ. ευρώ. Οπότε για τον φετινό κύκλο έπρεπε να αναζητηθούν κονδύλια και από άλλες πηγές, τα οποία τελικά εξασφαλίστηκαν μέσω του RePowerEu. Έτσι το πρόγραμμα του 2023 αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ με 350 εκατ. ευρώ», επισημαίνει η ίδια πηγή.
Η έναρξη υποδοχής αιτήσεων, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του ίδιου μήνα ενώ το πρόγραμμα θα κινηθεί στα πρότυπα του προηγούμενου κύκλου. Δηλαδή οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75% ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν κριτήρια παρά θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καταλήξει εάν θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμές στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, γεγονός που, εάν τελικά αποφασιστεί, πιθανώς θα οδηγήσει και σε αλλαγές των ποσών επιδότησης.
Εξοικονομώ για νέους
Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους (ηλικίας 18 έως 39 ετών) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν το σκέλος του «Εξοικονομώ», ενώ για το σκέλος του «Ανακαινίζω», τα 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για τις επιδοτήσεις και τα 100 εκατ. ευρώ για τα χαμηλότοκα δάνεια.
Το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 75% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας (συν 15% το bonus αποκέντρωσης) και 30% για ανακαίνιση. Σε περίπτωση δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του Προγράμματος το επιτόκιο είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες στο σκέλος του «Εξοικονομώ». Για το σκέλος του «Ανακαινίζω» το 50% του συναφθέντος δανείου θα χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ και θα είναι άτοκο, ενώ το επιτόκιο για το υπόλοιπο 50% θα έχει όριο Euribor τριμήνου + 4%.
Για το σκέλος «Εξοικονομώ», ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, με ΦΠΑ, ανά αίτηση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 22.500 ευρώ, ενώ για το «Ανακαινίζω» τις 10.000 ευρώ.
Εξοικονομώ για επιχειρήσεις
Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 200 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Τα ποσοστά ενίσχυσης υπολογίζονται στο 40% με 50% για επενδύσεις έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού (δυναμικότητα μονάδας έως 100 κλίνες).
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα κατανεμηθεί διακριτά, κατά 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και κατά 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο Τουρισμού. Κάθε επένδυση για να ενισχυθεί θα πρέπει να πληροί ορισμένους ελάχιστους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες (ή υποχρεωτικά σε Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακές Απόδοσης. Η αξιολόγηση, ο έλεγχος και οι πληρωμές ανατέθηκαν τον περασμένο μήνα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) ως φορέα υλοποίησης και διαχείρισης των νέων «Εξοικονομώ» σε επιχειρήσεις, βιομηχανία και τουρισμό.
Πηγή: ot.gr