«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Αυτές οι περιοχές παίρνουν bonus 15%

Στην τελική του φάση μπαίνει ο σχεδιασμός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει στη δημοσιότητα τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί επιπλέον επιδότηση για το πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα bonus 15% που αφορά δικαιούχους οι οποίοι ζουν σε μικρούς οικισμούς έως 2.000 κατοίκων.

Δείτε στο παρακάτω pdf αν η περιοχή σας βρίσκεται ανάμεσα στις δημοτικές κοινότητες που ανήρτησε το ΥΠΕΝ (κατεβάστε το pdf και με Ctrl + F αναζητείστε την περιοχή σας).

exoikonomo-anakainizo-bonus15%

Μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε και την παράταση της διαβούλευσης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» μέχρι και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1ης/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για νέους».
  • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για νέους».

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες:

  • Το «Εξοικονομώ για νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  • Το «Ανακαινίζω για νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Ειδικότερα:

1. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για νέους»: Έως 25.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2. Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

 

Πηγή: iefimerida.gr