Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» – Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

Τις τελευταίες πινελιές στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» βάζει το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο το πρόγραμμα να βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως είναι γνωστό, οδηγός και η ΚΥΑ του προγράμματος έχουν δημοσιευθεί εδώ και καιρό και τώρα «κουμπώνουν» οι λειτουργίες του συστήματος προκειμένου να είναι έτοιμο να υποδεχθεί αιτήσεις.

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η επιδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια των επιχειρήσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και να τονώσει την δραστηριότητα όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων κλάδων της κατασκευής. «Ειδικά οι επιχειρήσεις του Τουρισμού αναμένεται ότι θα αντλήσουν πολλαπλά οφέλη επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνοντας το ανθρακικό τους αποτύπωμα και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση».

Τι προβλέπει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο με τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Σημειώνεται ότι εκτός από το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μελλοντικά στη διάθεσή τους και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα στη διάθεσή τους όπως είναι το ειδικό πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά μέσω του REPowerEU.

Πηγή: Insider.gr