Τα αποτελέσματα νέας ανεξάρτητης μελέτης δείχνουν ότι η ταχεία άνοδος των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, θα μειώσει τους λογαριασμούς & τις εισαγωγές φυσικού αερίου, θα βελτιώσει την υγεία και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στα κτίρια θα μειωθεί κατά 40% μεταξύ του 2022 και του 2030, εάν επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ να εγκατασταθούν 60 εκατομμύρια περισσότερες αντλίες θερμότητας έως το 2030. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη της Cambridge Econometrics, οι εισαγωγές ενέργειας της Ευρώπης θα μειωθούν κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ και οι λογαριασμοί θέρμανσης των νοικοκυριών θα μειωθούν κατά 20% έως το 2030 σε σχέση με ένα σενάριο “business as usual”. Οι αντλίες θερμότητας είναι περίπου 30% φθηνότερες στη λειτουργία τους από τους καυστήρες αερίου κατά τη συνολική διάρκεια ζωής τους.
Οι λέβητες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο στην ΕΕ, θέτοντας τα κτίρια μακράν εκτός στόχων απανθρακοποίησης. Παρά ταύτα, ένας νέος λέβητας ορυκτών καυσίμων εγκαθίσταται κάθε οκτώ δευτερόλεπτα στην ΕΕ. Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει με νόμο την απαγόρευση πώλησης νέων λεβήτων με ορυκτά καύσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2029, ο οποίος συζητείται αύριο, 27 Απριλίου.
Η Jozefien Vanbecelaere, Head of EU affairs στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αντλιών Θερμότητας δήλωσε:
“Η σημασία της γρήγορης μετάβασης στις αντλίες θερμότητας δεν ήταν ποτέ πιο σαφής. Από τα πνευμόνια μας έως το πορτοφόλι μας, από το κλίμα έως την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, η επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από τις λέβητες ορυκτών καυσίμων θα φέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη. Ζητούμε από την ΕΕ να θέσει τέλος στην εποχή των λέβητων με ορυκτά καύσιμα “.
Η μοντελοποίηση από την Cambridge Econometrics, που διεξήχθη για λογαριασμό του European Climate Foundation και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αντλιών Θερμότητας, δείχνει επίσης ότι η επίτευξη του στόχου του REPowerEU μέχρι το 2030 για τις αντλίες θερμότητας θα οδηγήσει σε:
- Αύξηση 2,5% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε σύγκριση με το σενάριο “business as usual”.
- Δημιουργία 3 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας
- Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των κατοικιών στην ΕΕ κατά 46% σε σχέση με το 2022.
- Μείωση των εκπομπών NOx από την θέρμανση των νοικοκυριών σχεδόν κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με το 2022. Οι αντλίες θερμότητας δεν παράγουν εκπομπές που ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε, αντίθετα με την καύση των ορυκτών καυσίμων και βιομάζας.
Ο Stijn Van Hummelen, Διευθυντής στην Cambridge Econometrics (Βέλγιο) δήλωσε:
“Η νέα μας έκθεση υποδηλώνει ότι, ειδικά αν οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια, η γρήγορη μετάβαση προς τις αντλίες θερμότητας την επόμενη δεκαετία δεν θα βοηθήσει μόνο στο να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον απασχόληση και θα μειώσει τις δαπάνες νοικοκυριών για ενέργεια.”
Ο Dimitri Vergne, Sustainability team leader στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών (BEUC) δήλωσε:
“Είναι αυτονόητο ότι η μετάβαση από τους καυστήρες ορυκτών καυσίμων στις αντλίες θερμότητας επωφελεί τόσο τον πλανήτη όσο και την εξοικονόμηση καταναλωτών. Για να προχωρήσει άμεσα η μετάβαση αυτή, θα πρέπει τα κράτη να βοηθήσουν τους καταναλωτές να ξεπεράσουν το υψηλό κόστος της αρχικής επένδυσης, τις δυσκολίες εύρεσης πιστοποιημένων και αξιόπιστων εγκαταστατών και τη βελτίωση της μόνωσης των σπιτιών τους”.
Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ
Πηγή: b2green.gr