Μήνας εξελίξεων για τα «Εξοικονομώ» ο Σεπτέμβριος – Οι προθεσμίες και τα νέα προγράμματα

Μήνας εξελίξεων για τα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς λήγουν προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων για δράσεις που αφορούν στα νοικοκυριά («Εξοικονομώ 2023», «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους») αλλά και για την ολοκλήρωση έργων που αφορούν σε παλαιότερα προγράμματα («Εξοικονομώ-Αυτονομώ») ενώ, ταυτόχρονα, προχωρούν οι υπαγωγές ωφελούμενων για το «Εξοικονομώ 2021».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», αποτελεί το πιο «φρέσκο» στο είδος του προσφέροντας τη δυνατότητα σε 20.000 περίπου νοικοκυριά που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια να αξιοποιήσουν επιδότηση έως και 75% σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 12 Ιουνίου 2023 και όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί η προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου παραμένει ανοιχτό και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία και για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στην πρώτη υποενότητα, δηλαδή στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στη δεύτερη υποενότητα, δηλαδή στο «Ανακαινίζω».

Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ 2021» (το οποίο ξεκίνησε το 2021 και στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν υποβληθεί 51.720 αιτήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια (προκαταβολών επιχορήγησης ή δανείων, σε αναμονή υπογραφής δανειακής σύμβασης κ.α.). Το πρόγραμμα έχει σημειώσει καθυστερήσεις μεταθέτοντας χρονικά τον ορίζοντα ολοκλήρωσης για τους ωφελούμενους με το μεγαλύτερο μέρος αυτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αγορά, να σχετίζονται με μερική δυσκινησία διεκπεραίωσης, προβλήματα στις αιτήσεις και τους ελέγχους τα οποία ορισμένες φορές οφείλονται και σε λάθη των αιτούντων και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Τελευταία ευκαιρία για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

«Αυλαία» πέφτει το Σεπτέμβριο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο «τρέχει» από το 2020. Η τελευταία παράταση προκειμένου οι δικαιούχοι να υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, στο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 37.365 αιτήσεις και για την πλειονότητα αυτών (27.005) τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εκταμιευθεί οι ενισχύσεις.

Από Σεπτέμβριο βγαίνει στον αέρα το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μεσαίων, μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών και αναμενόταν να βγει στην αγορά από το τέλος του προηγούμενου έτους, βγαίνει τελικά «στον αέρα» το φθινόπωρο.

Η δράση αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και Ηλέκτρα και αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Ο οδηγός του προγράμματος ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους προβλέπει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, αλλά με την αναμενόμενη μόχλευση θα προσεγγίσει το μισό δισ. ευρώ. Από τον συνολικό προϋπολογισμό, τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του τουρισμού τα όρια αυτά κυμαίνονται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.

Ως προς το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, αυτό διαμορφώνεται στο 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

Πηγή: insider.gr