Σημάδια ενίσχυσης της κινητικότητας στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, χωρίς ωστόσο τουλάχιστον προς το παρόν να αποτυπώνεται κάποια θεαματική αλλαγή σε σχέση με αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών, προκύπτουν από τα στοιχεία για τις αλλαγές παρόχου στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι ο τρέχων μήνας έχει ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με τις μετακινήσεις των καταναλωτών σε καινούριο προμηθευτή, καθώς από την 1η Αυγούστου έκανε «πρεμιέρα» το νέο καθεστώς μετακινήσεων, στο πλαίσιο της προσωρινής «απόσυρσης» των ρητρών αναπροσαρμογής.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το νέο καθεστώς οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 του μήνα τις χρεώσεις τους για τον επόμενο μήνα, με τους πελάτες τους να μπορούν να αλλάξουν πάροχο αν μεταβληθεί η τιμολόγησή τους. Οι μετακινήσεις πλέον δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, όπως για παράδειγμα στην καταβολή «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης στον πρώην πάροχο.
Αύξηση 20% των μετακινήσεων τον φετινό Αύγουστο
Στις πρώτες 19 ημέρες εφαρμογής της παρέμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι μετακινήσεις παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 20% περίπου σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα 1-19 Αυγούστου 2022 άλλαξαν πάροχο 37.700 περίπου καταναλωτές, έναντι 31.200 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ένας ακόμη λόγος που η ενίσχυση των μετακινήσεων φαίνεται να οφείλεται στο νέο καθεστώς μετακινήσεων είναι και το γεγονός ότι οι αλλαγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 11% περίπου τον αμέσως προηγούμενο μήνα, καθώς προφανώς αρκετοί καταναλωτές περίμεναν την εφαρμογή της παρέμβασης του ΥΠΕΝ από τον Αύγουστο, ώστε να αποφασίσουν αν θα αναζητήσουν νέο πάροχο.
Έτσι, φέτος τον Ιούλιο οι αλλαγές προμηθευτή διαμορφώθηκαν σε 61.000 περίπου. Αντίθετα, τον Ιούλιο του 2021 είχαν αγγίξει τις 68.700.
Αποτίμηση μετά τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου προμήθειας, η έστω και μικρή αύξηση των αλλαγών προμηθευτή τον Αύγουστο (μήνα που παραδοσιακά η επιλογή εταιρείας προμήθειας ρεύματος δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των νοικοκυριών) δίνει ένα πρώτο «σήμα» για το γεγονός ότι το νέο καθεστώς θα αυξήσει την κινητικότητα στη λιανική αγορά.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, μόνο όταν περάσει και ο Σεπτέμβριος και αποτυπωθούν τα στοιχεία των μετακινήσεων και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, θα μπορεί να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του βαθμού στον οποίο φαίνεται να ενισχύονται οι μετακινήσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι τουλάχιστον για ένα δίμηνο ακόμη δεν αναμένεται να δούμε θεαματικές αυξήσεις στις αλλαγές προμηθευτή, δηλαδή σημαντικά πάνω από τα επίπεδα των 50.000-60.000 μετακινήσεων μηνιαίως, που καταγράφονταν έως τώρα. Κι αυτό γιατί οι αυξομειώσεις στις χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι ανά μήνα, λόγω των σκαμπανεβασμάτων των χονδρεμπορικών τιμών, δυσκολεύουν τους καταναλωτές να αποκτήσουν μία εικόνα για την τιμολογιακή στρατηγική που έχει χαράξει κάθε εταιρεία.
Ανασταλτικός παράγοντας η όξυνση της κρίσης
Έτσι, όταν μία εταιρεία ανακοινώνει τον Αύγουστο τη μικρότερη χρέωση, και τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη, το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα περιμένουν λίγους μήνες, ώστε να γίνει πιο σαφής η πολιτική των προμηθευτών, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους.
Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν επίσης ότι ανασταλτικός παράγοντας είναι και η όξυνση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει ως συνέπεια οι ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών να κινούνται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα. Επομένως, όταν οι χρεώσεις έχουν «πάρει φωτιά», πριν από τις επιδοτήσεις, ο καταναλωτής αποθαρρύνεται από να αντιπαραβάλει τις προσφορές των παρόχων, καθώς σε σχέση με την τελική επιβάρυνση είναι μικρό το όφελος που θα είχε αν αλλάξει εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν στην πορεία πολλαπλασιαστούν οι μετακινήσεις, θα μπορούν να υποστηριχθούν οι αλλαγές παρόχου, χωρίς προβλήματα στις τιμολογήσεις των καταναλώσεων από την παλιά και τη νέα εταιρεία. Όπως επισημαίνουν, αυτό συμβαίνει γιατί με τη σύναψη σύμβασης με καινούριο πάροχο, ο νέος προμηθευτής χορηγεί ο ίδιος στον ΔΕΔΔΗΕ την ένδειξη του μετρητή του νέου πελάτη του.
Σκρέκας: Χωρίς περιορισμοί οι μετακινήσεις και με ληξιπρόθεσμα χρέη
Την ίδια στιγμή, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης στο πλαίσιο, για τις περιπτώσεις καταναλωτών που αλλάζουν πάροχο έχοντας ανεξόφλητες οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή τους.
Οι φορείς της αγοράς, όπως και η ΡΑΕ σε σχετική της εισήγηση, είχαν προτείνει να ενεργοποιηθεί εκ νέου η δυνατότητα του παλιού προμηθευτή να προχωρά σε εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης ενός πρώην πελάτη του, ο οποίος είτε έχει αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς είτε δεν τηρεί τον διακανονισμό των χρεών του. Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Σκρέκα, δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο προμηθευτή του.
Πηγή: insider.gr