ΥΠΕΝ: Σε τροχιά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις» που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και θα προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων για να εγκαταστήσουν είτε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είτε σε συνδυασμό με την τοποθέτηση και μπαταρίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμένεται μέσω του προγράμματος να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και σημειώνεται ότι θα υπάρχουν προβλέψεις ώστε να ενταχθούν εταιρείες κάθε μεγέθους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα απευθυνθούν στις μικρές επιχειρήσεις.

Θα περιλαμβάνει την επιδότηση τόσο για το φωτοβολταϊκό αλλά κυρίως για την μπαταρία, με ποσοστιαία αναλογία. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιδοτηθούν τόσο «απλά» φωτοβολταϊκά για έργα που δεν θα συνοδεύονται από μπαταρία, όσο και ηλιακά συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης.

Τα συστήματα αυτά δεν θα συνδέονται με το σύστημα, αφού  η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Τα όρια της επιδότησης

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φωτοβολταϊκό ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακού ελέγχου πριν και μετά την παρέμβαση. H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για το φωτοβολταϊκό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2MW. Οσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που θα αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους. Επίσης, αρμοδιότητά του είναι να εξετάσει τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, αλλά και να εισηγηθεί για την έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.

Ο Οδηγός του προγράμματος είναι πλέον έτοιμος και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να τεθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

 Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.

Πηγή: imerisia.gr