Εξοικονομώ- Ενέργεια: Μέσα σε 5 χρόνια, 4 δισ. στην αγορά για κτιριακές αναβαθμίσεις

Μέσα σε μία 5ετια, ποσά 2 δις. ευρώ από δημόσιους πόρους και συνολικά άνω των 4 δις. ευρώ πέφτουν στην αγορά για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων κατοικιών και επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης/ Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», με το μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» των 200 εκατ. ευρώ, που περιμένουν εναγώνια Τουρισμός, Εμπόριο και Υπηρεσίες, να βγαίνει στον αέρα ως τα μέσα Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζει πολύ σημαντικές και απαιτούμενες ενέργειες αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, διαθέτοντας από τον προϋπολογισμό του Πυλώνα 1 για την Πράσινη Μετάβαση, 6,2 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσουν πόρους 11,6 δις.

Μετά τη διευθέτηση των πολλών διαχειριστικών προβλημάτων που είχε το «Εξοικονομώ Αυτονομώ 2020» ( σ.σ. υλοποίηση ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείου Ανάκαμψης), έχουν ομαλοποιηθεί και επιταχυνθεί οι ρυθμοί εφαρμογής προγραμμάτων που τρέχουν τούτη τη χρονική περίοδο και αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων κατοικιών και επιχειρήσεων. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το «Εξοικονομώ» για κατοικίες

Συγκεκριμένα, σε υλοποίηση είναι το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον 2021», με πόρους πολύ σημαντικούς αφού η δημόσια δαπάνη, φτάνει στα 1,2 δις. ευρώ. Πέραν των ωφελούμενων, ωφελημένη σημαντικά είναι και η αγορά, καθώς το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα άντλησης προκαταβολής από την προβλεπόμενη επιχορήγηση. Υπήρξαν καθυστερήσεις και «σκαλώματα» στις πληρωμές, που κατά καιρούς , εμπλεκόμενοι μηχανικοί και το ίδιο το ΤΕΕ, έχουν αποδώσει στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχει αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο των φακέλων.

Εν τούτοις, «η αγορά έχει γεμίσει με χρήματα» , οι απορροφήσεις είναι άνω του 70% και, πραγματικές, όχι στα χαρτιά.

Εντωμεταξύ, στον αέρα έχει βγει και το «Εξοικονομώ 2023», του οποίου ο αρχικές προϋπολογισμός των 300 εκατ ευρώ, αυξήθηκε μέσα στον Ιανουάριο με απόφαση του ΥΠΕΝ, στα 422 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και φτάνουν στις 31.549.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, την επόμενη εβδομάδα, θα βγει ένα ακόμη μικρό, ενδιάμεσο, «Εξοικονομώ» των περίπου 100 εκατ., προκειμένου να καλυφθούν ευάλωτα νοικοκυριά και να ενταχθούν επιπλέον 6.000-7.000 αιτήσεις.

Έρχεται το μεγάλο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ»

Στην αγορά περιμένουν πως και πως το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» των 200 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγάλο πρόγραμμα, για τον Τουρισμό, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες .

Η προκήρυξη του «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», έχει καθυστερήσει σημαντικά, για πάνω από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα προετοιμάζονταν περίπου ένα χρόνο και επιτέλους αναμένεται να προκηρυχθεί, αν όχι στις 15 Φεβρουαρίου, σίγουρα ως την 1η Μαρτίου. Έχει γίνει προδημοσίευση του Οδηγού αλλά η ανακοίνωση του τελικού Οδηγού, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε.

Το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», έχει 200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, οπότε οι επενδύσεις που υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, υπολογίζονται στα συνολικά 400 εκατ. ευρω.

Αυτά τα 200 εκατ. ισοκατανέμονται, με τα 100 εκατ. να πηγαίνουν σε Εμπόριο (π.χ. εμπορικά κέντρα) και Υπηρεσίες και τα υπόλοιπα 100 εκατ. στον Τουρισμό (ξενοδοχεία) .Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ και, για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40%-50% ενώ οι ωφελούμενοι θα μπορούν να πάρουν προκαταβολή, ως και το 40% της δημόσιας δαπάνης, αφού καταθέσουν ισόποση εγγυητική επιστολή.

Το πρόγραμμα επιδοτεί έργα όπως αλλαγή συστημάτων ψύξης- θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, επιχρίσματα, κουφώματα, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού κ.αλ.

Τον Απρίλιο το πρόγραμμα για τη Βιομηχανία

Προς τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ένα επίσης σημαντικό έργο που αφορά ειδικά στη Βιομηχανία και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας.

Το πρόγραμμα «  Αυτοπαραγωγή με ΦωτοβολταΪκά και Μπαταρίες για Βιομηχανία”, ύψους 160 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο τη μείωση , κατά 35%, της κατανάλωσης, από το δίκτυο. Ως συνέπεια, οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το ΥΠΕΝ και φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ/ Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Τα παραπάνω προγράμματα, αφού υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του «Ελλάδα 2.0», θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2025, αλλά η χώρα μας έχει ήδη ζητήσει ένα χρόνο παράτασης για την ολοκλήρωση.

makthes.gr